Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nezapomínejte!

MĚLNICKO- Chodci musí mít reflexní prvky, cyklista správně vybavené kolo. 

Během sobotního večera hlídka Obvodního oddělení Mělník pokutovala hned dva chodce mezi obcemi Liblice a Vavřineč, kteří nepoužili mimo obec žádný reflexní prvek. Přestupku se dopustili také dva cyklisté v Mělníku, kteří jeli za snížené viditelnosti na neosvětleném kole.

Znovu připomínáme:

Již od února 2016 novelou zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích vnikla chodcům povinnost mít na sobě reflexní prvky.

 „Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“ Za nesplnění povinnosti dané novelizovaným zákonem lze uložit blokovou pokutu až do výše 2000,- Kč.

Při pohybu na silnicích jsou nejzranitelnější nemotorizovaní účastnící silničního provozu, chodci a cyklisté. Zejména chodci by proto měli dbát na to, aby byli dobře vidět na dostatečnou vzdálenost a řidiči motorových vozidel se jim tak mohli včas vyhnout a předešli tak tragickým střetům.

Řadou testů bylo prokázáno, že pohybuje-li se na pozemní komunikaci chodec v tmavém oblečení, je pro řidiče přijíždějícího vozidla viditelný na pouhých 18 metrů, v bílém oblečení je viditelný již na 55 metrů a je-li jeho oděv doplněn reflexním označením, vidí jej řidič na 200 metrů, což je dostatečná vzdálenost pro bezpečné manévrování.

Jak má vypadat správně vybavené kolo včetně vybavení za snížené viditelnosti naleznete na: http://www.ibesip.cz/cz/cyklista/bezpecne-jizdni-kolo/povinna-vybava-jizdniho-kola

por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí P ČR Mělník
26.7.2017

vytisknout  e-mailem