Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Nezapomeňte před odjezdem na dovolenou zajistit své obydlí

KRAJ - Před odjezdem na dovolenou je nutné myslet i na řádné zabezpečení domů a bytů. Proto všem, kteří se ještě chystají v následující druhé polovině prázdnin odjet za odpočinkem mimo svůj domov, připomínáme několik důležitých rad. 

Každoročně se řada lidí těší na dovolenou a prázdniny právě z důvodu odpočinku od všedních starostí, cestování k moři, ke známým, prostě za nějakým relaxem. Ještě před odjezdem je ale nutno myslet na řadu velmi důležitých věcí, než opustíme náš byt nebo dům. Tato opatření děláme sami pro sebe, neboť se chceme vrátit opět do našeho, ničím a nikým nenarušeného soukromí. Proto stejnou péči, kterou věnujeme výběru a přípravě dovolené, bychom měli věnovat i zabezpečení našeho bytu či domu, aby nás po návratu nečekalo nemilé překvapení. I zloději se totiž těší na prázdniny.

K ochraně stačí přitom jen málo:                 

  • To, že na delší dobu odjíždíte, sdělte pouze okruhu důvěryhodných osob a poučte o tom i své děti.  
  • Najděte si zodpovědnou osobu, která bude v době Vaší nepřítomnosti docházet zalívat květiny, kontrolovat byt, ale hlavně vybírat poštovní schránku. Plná schránka je prvním signálem o dlouhodobé nepřítomnosti uživatele bytu.  
  • Máte li v bytě cenné věci, je dobré je odvést ke známým, případně uložit v bance. Po dobu Vaší nepřítomnosti můžete byt nechat zabezpečit elektronicky - napojením na pult centralizované ochrana některé bezpečnostní agentury. O tuto službu je však stále větší zájem a je zřejmé, že za pocit bezpečí si lidé rádi připlatí.  
  • Pokud si chcete byt zabezpečit sami, mechanickými či elektronickými prostředky, zde je výstup z policejních statistik: nejčastěji do bytu pachatelé vnikají dveřmi, dalším častým způsobem je vniknutí oknem a dále přes balkon. Většina z nás má dnes dveře nebo zámky bezpečnostní. Investice do tohoto zabezpečení není malá, ale určitě se vyplatí. Takový systém, který lze obtížně překonat, většinu zlodějů totiž odradí.  Jako další pohodlný vchod slouží okna. I ta však můžeme zabezpečit například mříží. Je také ale velmi důležité, nezapomenout zavřít například i větrací okénko, aby jeho otevření nebylo snazší, než se může zprvu zdát.
  • Rozhodně nedoporučujeme zatahovat žaluzie či závěsy. Naopak můžete využít techniku a vytvořit iluzi, že jste stále doma. Časově programovatelné zásuvky ve stanovený čas rozsvítí lampičku nebo zapnou rádio.  
  • Před samotným odjezdem uzavřete hlavní přívod vody a pokud to jde vypněte v celém bytě elektřinu.

Rady na závěr:

Desatero zásad k omezení možnosti vloupání do rodinného domku

  • Nezakrývat pohled na dům vysokými zdmi a hustými ploty.
  • Minimalizovat počet vstupů do domu, stejně jako počet oken a dalších stavebních otvorů, zejména v přízemí.
  • Vybavit objekt či byt masívními (bezpečnostními) dveřmi se zámkem, vložkou a štítem, které jsou odolné proti vyhmatání, rozlomení, odvrtání, prokopnutí a vysazení. Obdobně zabezpečit i další stavební otvory, zejména méně viditelné a méně často používané (zadní dveře, sklepní okénka, apod.).
  • Mechanické zábranné prostředky doplnit vhodným zařízením elektrické signalizace.
  • Při zabezpečení objektu se vždy obrátit na odbornou firmu, zásadně se nespoléhat na své síly či "sousedskou výpomoc".
  • Neukládat v domácnosti cenné předměty. Je-li to nezbytné (šperky, sbírky apod.) pak je zvlášť chránit jak mechanicky (trezor, schránka) tak elektronicky. Kromě toho je vhodné pořídit si na takové předměty dokumentaci (popis, foto).
  • Nepouštět do domu neznámé osoby, vydávající se např. za údržbáře, odečítače měřičů apod., bez průkazu jejich totožnosti a příslušnosti k udávané firmě.
  • Vyloučit znaky dlouhodobé nepřítomnosti, jako je neodklizený sníh, nevybíraná dopisní schránka.
  • Neponechávat k okolí domu volně přístupné nářadí a žebříky.
  • I při krátkodobé nepřítomnosti (nákup) zavírat okna v přízemí a nižších podlažích, stejně jako zavírat a zamykat dveře.

Bezpečný dům je možno vytvořit jedině tam,  kde občané (majitelé, nájemníci) věnují dostatečnou pozornost otázkám bezpečnosti a zabezpečení a mají mezi sebou dobré vztahy.


3. 8. 2017
nprap. Dagmar Sochorová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem