Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nezákonně upraveným mopedautem ohrožoval řidiče

NYMBURSKO – Dopravní policisté se na mladistvého řidiče zaměřili. 

Na mladistvého řidiče, který okresem Nymburk projíždí velkou rychlostí v tzv. mopedautu a svou jízdou ohrožuje další účastníky silničního provozu, upozorňovalo policii hned několik občanů. I samotní policisté k tomuto vozidlu měli již své poznatky, a tak dne 10.4.2018 proběhla akce, zaměřená přímo na tohoto řidiče. Hlídka v civilním provedení zaparkovala v místě bydliště sedmnáctiletého mladíka a čekala, až nasedne do mopedauta a vyrazí do své školy, kam každodenně dojíždí. Právě u školy na něj čekala druhá hlídka dopravních policistů, aby provedli kontrolu vozidla. 
Po celou dobu jízdy mladík překračoval nejen konstrukční rychlost vozidla, která je max 45km/h, ale taktéž nejvyšší povolenou rychlost, například v obci jel 68km/h a mimo obec dokonce 95km/h. To však nebyly jediné zadokumentované prohřešky. Řidič nerespektoval dopravní značení „Stůj, dej přednost v jízdě“, nedával znamení o změně směru jízdy a další. 
Když mladík dorazil na určené místo, tedy před svou školu, druhá hlídka policistů ho při silniční kontrole vyzvala, aby vozidlo dopravil na technickou stanici k provedení kontroly technického stavu. A tam se nestačili divit! Mopedauto má v základu namontován slabý motor s automatickou převodovkou. V tomto vozítku byl namontován osminásobně silnější motor s manuální převodovkou a spojkou. Navíc mělo nefunkční zadní brzdy, prasklý rám, nefungoval tachometr, na vozidle byly nepovolené pneumatiky a byly zjištěny další závažné a v podstatě život ohrožující nezákonné úpravy.
Mladistvému řidiči byl na místě odebrán řidičský průkaz a průkaz o registraci vozidla. Přestupek byl následně oznámen na příslušný městský úřad k jeho projednání, kdy mladíkovi hrozí maximální trest ve výši 10 tisíc korun a zákaz řízení. Taktéž byl za přestupek oznámen i provozovatel vozidla, kterému hrozí sankce ve výši až 100 tisíc korun. 

por. Bc. Petra Potočná
tisková mluvčí
P ČR Nymburk
15. května 2018

vytisknout  e-mailem