Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nevýhodné pronájmy pozemků

V souvislosti s rozsáhlou realizací byly obviněny čtyři osoby. 

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) včera odpoledne provedli rozsáhlou realizaci, která se týkala nevýhodných pronájmů pozemků ze strany Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dvěma obchodním společnostem s odhadovanou škodou v řádu několika set milionů korun. V rámci realizace kriminalisté zadrželi celkem sedm osob. Během následujících hodin probíhaly domovní prohlídky a prohlídky nebytových prostor na různých místech České republiky k zajištění důkazních materiálů. V rámci těchto prohlídek detektivové zajistili mj. několik milionů korun v hotovosti.
 
Dnes dopoledne kriminalisté ÚOKFK SKPV zahájili trestní stíhání proti čtyřem mužům. Tři z obviněných jsou bývalými zaměstnanci ŘSD.
Bývalý manažer ŘSD čelí obvinění z trestného činu přijímání úplatku a trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Těchto skutků se měl dopustit tím, že v roce 2006 uzavřel se dvěma obchodními společnostmi smlouvy (a v následujících letech dodatky k těmto smlouvám) o pronájmech pozemků a zbudování obslužných zařízení (odpočívky a čerpací stanice) na dálnicích D47 a D5. Tyto smlouvy byly pro Českou republiku krajně nevýhodné, neboť kdyby stát předmětné pozemky pronajímal přímo (bez prostředníků), mohl získat více než 264 milionů korun. Tuto částku však na úkor státu zinkasovaly obchodní společnosti.
 
Druhý obviněný, majitel dvou obchodních společností, poskytl v letech 2005 - 2006 jako odměnu za uzavření předmětných smluv jednapadesátiletému bývalému manažerovi ŘSD zajištění vlastnických práv k bytu v Krkonoších v hodnotě nejméně 1.7 milionu korun. Navíc mu poskytnul další úplatek, a to finanční prostředky ve výši 10 a 5 milionů korun, jejichž úhrada byla zajištěna směnkami, jejichž splatnost byla prodloužena. Tyto směnky byly předány včera dopoledne v jedné restauraci v centru Prahy, kdy okamžitě po jejich předání kriminalisté ÚOKFK SKPV zadrželi tři osoby. Třiapadesátiletý muž je stíhán pro trestný čin podplácení a trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku.
 
Třetím obviněným je bývalý právník ŘSD, který se z titulu své funkce podílel na vypracování předmětných smluv. Tento muž je stíhán pro trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku. Čtvrtým obviněným je bývalý manažer ŘSD, který rovněž umožnil podpis předmětných nevýhodných smluv. Tento muž je trestně stíhán pro trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku a trestný čin přijímání úplatku.
 
Všichni čtyři obvinění jsou stále zadrženi a v současné době probíhají jejich výslechy.
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
22. 12. 2011

vytisknout  e-mailem