Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Neváhali a pomohli

Ms kraj - dne 9. 8. 2017 byli oceněni dva muži za pomoc při hasebním zásahu 

oceneni za pomocV průběhu prověřování okolností tragického požáru, jehož následkem byla smrt dvou lidí, zjistili policisté také informace k pomoci mužů, kteří reagovali ihned po zjištění, že v jednom z bytů hoří. První z mužů na balkoně vešel prádlo, druhý se vracel domů…

Partnerka jednoho z mužů věc oznámila na tísňové lince, zatímco muž již běžel k zasaženému bytu. Situace v místě byla nepřehledná, bylo zaplněno kouřem a orientace tak byla ztížena. Vzhledem ke zjištění, že uvnitř bytu se má nacházet jeho obyvatel a také předpokladu přítomnosti dalších lidí v ostatních bytech domu, začali oba muži ihned s pomocí. Muž spolu s dalším svědkem začali požár hasit a to do doby příjezdu hasičů.
Oba muži byli za jejich pomoc při hasebním zásahu oceněni dne 9. srpna 2017. Ocenění muži přebrali z rukou plk. Ing. Tomáše Rychtara, náměstka krajského ředitele pro ekonomiku i zástupců ředitele ostravské policie plk. Mgr. Vladimíra Štalmacha a plk. Ing. Antonína Řezníčka, medaili ředitele Městského ředitelství policie Ostrava za významný skutek, při kterém projevili odvahu a statečnost.
V průběhu setkání policistů s oceněnými mimo jiné zaznělo, že právě požáry, nejsou-li zpozorovány včas (například v noční době) mohou mít až fatální následky. Oba ocenění muži sdělili, že v situaci pomoci při požáru se ocitli poprvé, nicméně oba se rozhodli okamžitě konat a pomoci. Muži rovněž konstatovali, že je občas zaráží lhostejnost některých lidí v okamžicích, kdy dochází k ohrožení života či zdraví.
Kromě poděkování policistů oběma mužům zaznělo také přání, aby k obdobným kritickým situacím docházelo co nejméně. Zúčastnění se v závěru shodli, že absolvovali pohodové setkání se vzájemnou výměnou zkušeností policejního a civilního života.

K události:
Ostravští policisté pokračují v prověřování okolností tragické události, při které zemřel 44letý muž. K požáru došlo dne 26. 7. 2017 kolem 21.45 hodin v jednom z ostravských bytů. Následky události jsou tragické – zemřel 44letý muž a 40letá obyvatelka bytu podlehla svým zraněním následně.
Policisté provedli ohledání místa události, zajistili stopy, které nyní zkoumají znalci. Kriminalisté pokračují také v konaných výsleších svědků. Příčina požáru zůstává i nadále předmětem prověřování. K objasnění okolností události byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti.

                                                                                   mjr. Mgr. Gabriela Holčáková
vedoucí oddělení tisku a prevence  |   9. 8. 2017

vytisknout  e-mailem