Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Neštítí se ničeho

BRNO: Policisté varují zejména seniory před podvodníky a zloději. 

Brněnští policisté opět evidují další případy okradených seniorů. Od začátku letošního roku se na policii s oznámením obrátilo více než dvacet poškozených, přičemž poslední případy jsou z minulého týdne. Scénáře jsou velmi podobné. Pachatelé vždy vymyslí nějakou legendu a vetřou se starším lidem do bytu či domu, kde je následně ve vhodném okamžiku okradou mnohdy o celoživotní úspory.

Nejčastěji vystupují, jako pracovníci elektráren a plynáren s tím, že jdou vrátit přeplatek nebo provést kontrolu zásuvek, plynoměrů apod. Minulý týden například neznámý pachatel zazvonil u bytu dvaadevadesátileté paní, sdělil jí, že jde zkontrolovat plynoměr, pak ženu požádal, aby držela ve stupačce ventil a mezitím šel do kuchyně, kde jí z peněženky vzal osm set korun.

Další variantou jsou podvodníci, kteří seniorům tvrdí, že je posílá jejich syn nebo vnuk pro peníze na opravu či výhodnou koupi auta. Poškození až po předání peněz kontaktují své rodinné příslušníky a zjistí, že byli podvedeni.

Ukázkou naprosté bezohlednosti a neúcty pachatelů je také případ z března letošního roku. Šestasedmdesátiletou paní oslovili neznámí muži na hřbitově ve Střelicích a nabídli jí obnovu nápisů na náhrobku a opravu vitrínky za částku přes dva tisíce korun. Následující den se jeden z podvodníků dostavil do místa bydliště seniorky v Brně a přinesl fakturu s tím, že práce již byly provedeny za částku osm tisíc korun. Paní zaplatila, ovšem při kontrole hrobu zjistila, že nic opravené není a záhy vyšlo najevo, že firma uvedená na daňovém dokladu neexistuje.

O dvě stě tisíc korun přišla v dubnu devadesátiletá paní, která si vpustila do bytu neznámého muže. Představil se jako pracovník zdravotní pojišťovny. Ženu požádal o sklenici vody, čímž ji zaměstnal a mezi tím vzal ze skříňky v obývacím pokoji obálku s penězi.

V souvislosti s uvedenými případy proto apelujeme zejména na seniory, aby byli obezřetnější při komunikaci s neznámými lidmi a nevpouštěli si je do bytu. Při otevírání dveří používejte bezpečnostní řetízek. V případě, že máte podezření, že se po domě pohybuje nějaký podvodník či zloděj, neváhejte a kontaktujte policii přes tísňovou linku 158.

Zvukový záznam: 1406.mp3

por. Andrea Cejnková, 14. června 2017

vytisknout  e-mailem