Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Nerespektoval značení a ohrozil účastníky provozu

ŽELEZNORUDSKO - Včera řidič s nákladním vozidlem převážel dřevo, vjel pod viadukt a čtyři kmeny se uvolnily. Tentýž den převzal sdělení podezření z přečinu obecné ohrožení z nedbalosti. Vyjádření policie k danému úseku. 

Policisté na obvodním oddělení v Železné Rudě včera řešili řidiče, který převážel nákladním vozidlem dřevo a nerespektoval dopravní značení. Ve zkráceném přípravném řízení převzal sdělení podezření z přečinu obecné ohrožení z nedbalosti devětačtyřicetiletý muž z Plánicka.

Ve středu 18. července letošního roku jel muž po komunikaci I. třídy číslo 27 pětačtyřicet minut po páté hodině ranní s nákladním vozidlem, za kterým měl připojený návěs, na němž převážel dříví ve dvou sloupcích. Řidič jel ve směru od Železné Rudy na Alžbětín. Za městem nerespektoval dopravní značku, která je osazena před železničním viaduktem. Dopravní značka zakazuje vjezd vozidel, u kterých výška přesahuje 3,8 metru. Muž při průjezdu železničním viaduktem zavadil horní částí svého nákladu o horní hranu, kdy došlo k uvolnění a pádu čtyř kusů klád o průměru od 29 až 44 cm na komunikaci. V důsledku toho došlo k zastavení provozu vozidel jedoucích po silnici.

Muž z nedbalosti způsobil obecné nebezpečí tím, že vydal lidi v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví nebo cizí majetek v nebezpečí škody velkého rozsahu.

Podle trestního zákoníku může být potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.

Vyjádření policie:

Jedná o úsek na silnici I. třídy číslo 27 mezi Železnou Rudou a  Alžbětínem, která je přemostěna na dvou místech železničními viadukty, řádně označenými dopravními značkami „Zákaz vjezdu vozidel, jejichž výška přesahuje vyznačenou mez - 3,8 m“.

Uvedené dopravní značení  je opakovaně porušováno řidiči nákladních vozidel, zejména přepravující dřevní hmotu a vyjímkou není ani  kamionová doprava.

Řidiči těchto vozidel nerespektují  umístěné značení a ohrožují tak ostatní účastníky silničního provozu. Samozřejmě, že znají výšku vozidla, najíždějí do protisměru, ohrožují a omezují tím ostatní účastníky silničního provozu. V závažnějších případech najedou pod viadukt, následně o konstrukci zachytí převáženým nákladem, který shodí na vozovku. Někteří ani vozidlo nezastaví a nechají za sebou neprůjezdnou  silnici I. třídy.

Policisté neustále řeší výše popsané dopravní přestupky řidičů, měří výšku vozidel certifikovaným metrem, ale jejich opakované upozorňování je mnohdy bezvýsledné. Řidiči si stále neuvědomují, že z vlastní nedbalosti mohou způsobit obecné nebezpečí. Příkladem je výše řešený případ, kdy se přímo jedná o trestný čin.

nprap. Ladmanová Dana

19. července 2018

vytisknout  e-mailem