Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

„Neřád“ okradl seniorku

Stařenka uvěřila vymyšlené legendě. Hledaný jí pak okradl přímo u ní doma. Pomůžete? 

Od poloviny září letošního roku prošetřují kriminalisté čtvrtého oddělení prvního policejního obvodu případ, jehož obětí je jednasedmdesátiletá žena.

Ta téměř v pravé poledne patnáctého září potkala v Praze 6 Břevnově při cestě domů neznámého muže. Ten se s ní dal do hovoru, přičemž poškozená ani netušila, že při tom z ní „tahá“ pro něj potřebné informace. Velice komunikativní muž si s ní povídal nejprve o povšechných tématech, jako je například počasí, jaká je dnes doba, nebo dokonce i o tam, jak jsou na tom v dnešní době senioři.

Zřejmě právě tím si minutu po minutě stále více získával důvěru postarší ženy. Ta nakonec nabyla dojmu, že takto hodný člověk nemůže být žádný lump. A o to právě hledanému s největší pravděpodobností šlo.

Na základě informací, které do té doby z ženy vymámil, rozjel svůj „ďábelský“ plán. Poškozená mu totiž v rámci jejich debaty zmínila několikero maličkostí o své rodině, o svých příbuzných. A právě toho dotyčný zneužil.

Začal totiž ženě tvrdit, že ho za ní posílá jeden z jejich příbuzných, kterého on, samozřejmě jako by čirou náhodou, velice dobře zná. Tím si seniorku získal natolik, že ta ho pozvala domů na kafe, při kterém se jim bude diskutovat mnohem příjemněji. V tu chvíli muž dosáhl toho, oč mu celou dobu šlo.

Následná návštěva hledaného v domácnosti seniorky ale trvala pouhých několik málo minut. Poté, co žena odešla do kuchyně postavit na kafe, popadl muž bankovky, které měla žena položené v chodbě na poličce, a z bytu zmizel.

Sice si nenechavec odnesl „pouze“ několik málo tisícovek, ale při výši důchodu poškozené se jedná o pro ni velice citelnou ztrátu. Stařenka ale také utrpěla neméně důležitou újmu i stran důvěry a důvěřivosti v lidi, což může být především pro člověka pokročilejšího věku velice zásadní.

Celou událost prošetřují kriminalisté čtvrtého oddělení prvního policejního obvodu pro podezření z trestného činu krádež, za který hledanému hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Jelikož se ale dotyčného muže nepodařilo zatím vypátrat a zadržet, obrací se detektivové s prosbou o pomoc při pátrání na širokou veřejnost. Pokud poznáváte muže zachyceného na záběrech bezpečnostních kamer a znáte jeho totožnost, místo jeho pobytu nebo pohybu, předejte nám prosím tyto informace prostřednictvím linky tísňového volání 158.

por. Mgr. Tomáš Hulan 5. 11. 2017

vytisknout  e-mailem