Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nepouštějte cizí lidi do svých bytů a domů!

TRUTNOVSKO - Senioři pozor na „Šmejdi“ 

Pod záminkou vrácení přeplatku za vodné se vloudila do bytu dvaaosmdesátileté ženy dosud neznámá pachatelka v ulici Karolíny Světlé ve Dvoře Králové nad Labem.
Ta poškozené sdělila, že jí přišla odečíst vodné a dále po ní požadovala rozměnění bankovky v hodnotě 5.000 korun. Řekla jí totiž, že jí přinesla přeplatek ve výši 3.000 korun. Seniorka naštěstí neměla doma tolik peněz a ani po opakovaných žádostech pachatelce peníze nerozměnila. Ona však měla v záloze i plán druhý. Požádala ženu, aby jí pustila vodu v koupelně, tam jí zdržela a sama zůstala stát na chodbě. Tuto chvilku využila k otevření vchodových dveří a do bytu pustila připravenou posilu. Druhý pachatel využil nepozornosti seniorky a prohledal jí skříně v ložnici. Když nic nenašel z bytu nepozorovaně, odešel pryč. I první pachatelka byt nakonec opustila s prázdnou. Z výpovědi poškozené vyšlo najevo, že ani ona žádné peníze neobdržela.
K popisu pachatelky policisté šetřením zjistili, že byla 155 cm vysoká, bílé pleti, plnoštíhlé postavy, ve věku kolem 50ti let a na hlavě háčkovanou čepici s kšiltem, béžové barvy.
Nicméně královédvorští policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádež ve stádiu pokusu a porušování domovní svobody.

Druhý, obdobný případ se stal v Trutnově ve Slévárenské ulici. Tentokrát pod legendou příspěvku na léky neznámá žena na chodbě panelového domu oslovila sedmaosmdesátiletou seniorku, která se vracela z nákupu domů.
Starší paní, protože měla zájem o nabízené finanční prostředky, jí pozvala dovnitř. Posadily se v kuchyni a řešily, jaké léky užívá. Poté jí neznámá žena řekla, že jí částku 1.000 korun může vyplatit hned, ale že má pouze bankovku v hodnotě 5.000 korun. Tedy jí požádala o rozměnění. Poškozená odešla do obývacího pokoje, ze kterého přinesla čtyři tisícikorunové bankovky. Po chvilce zaslechla něco u dveří a šla se tam podívat. Narazila na neznámou ženu vycházející z obývacího pokoje ven. Zmatená paní vyzvala obě ženy, aby okamžitě opustily její byt. Obě uposlechly a v kapse si odnesly zhruba 30 tisíc korun a platební kartu. 
Poškozená k popisu první ženy uvedla, že byla 165 cm vysoká, ve věku 60ti let, silnější postavy s kulatým obličejem. Druhá pachatelka byla menší, asi 160 cm vysoká, střední postavy, středně dlouhé světlo-hnědé vlasy a na sobě světlou, podzimní šusťákovou bundu.

Případ řeší policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Trutnově pro podezření ze spáchání přečinu krádež, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Zda spolu uvedené případy souvisí, a zda se jedná o stejné pachatele, v současné době prověřují policisté společně s kolegy ze Služby kriminální policie a vyšetřování v Trutnově.

Policie České republiky v Trutnově žádá občany, kteří mohli být v průběhu posledního týdne osloveni někým pod podobnou či stejnou záminkou, nechť uvedenou skutečnost neprodleně oznámí místním policistům či trutnovským detektivům.

Trutnovská policie apelujeme tímto především na seniory, u nichž je míra důvěřivosti větší, aby byli obezřetní v jednání s cizími lidmi a při podezření na jakéhokoliv nezákonné nebo podezřelé jednání věc oznámili na linku 158. Včasný příjezd policejní hlídky na místo může zabránit nejednomu velkému zklamání.

Pachatelé trestné činnosti páchané na seniorech zejména zneužívají jejich samoty, vstřícnosti a maximální ochoty s nimi komunikovat.

nprap. Pižlová Šárka, DiS.
10. 11. 2016, 8:45 hodin

vytisknout  e-mailem