Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pes zavinil úraz cyklisty, jeho majitelce hrozí vězení

SEMILSKO - Z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti se zodpovídá 39letá žena. 


Do velkých potíží přivedla fenka křížence svou paničku poté, co na silnici v Rokytnici nad Jizerou polekala 47letého cyklistu.  Ten den si 39letá žena vyrazila na výlet s rodinou a se psem do hor. Na zpáteční cestě si udělala pauzu v Rokytnici nad Jizerou,  kde se posadila na lavičku u silnice. Přitom psovi odepla vodítko a nechala ho proběhnout.  Ve chvíli, kdy kolem nich sjížděl z kopce 47letý cyklista, na něj začal pes dorážet, běhal kolem něj a štěkal na něj.  Cyklista pak ve snaze nepřejet ho, kličkoval a z kola spadl. Přitom utrpěl tříštivou zlomeninu klíční kosti, podvrknutí zápěstí a rozsáhlé odřeniny. Po ošetření v nemocnici zůstal další tři měsíce v pracovní neschopnosti a ještě dnes není zcela bez zdravotních potíží. Událost se stala 30. července.cyklista

Policisté oznámenou nehodu prošetřovali a dospěli k závěru, že za zranění cyklisty je plně zodpovědná majitelka psa. Ta si v minulém týdnu převzala usnesení o zahájení trestního stíhání pro přečin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, za který ji soud může poslat do vězení až na dva roky. Obviněná do protokolu vypověděla, že v inkriminovanou dobu kolem nich  projíždělo více cyklistů, na které její fenka vůbec nereagovala. Cyklista, za kterým vyběhla, ji nejspíš zaujal tím, že kolem projel velmi vysokou rychlostí. To podle jejích slov dosud naprosto klidné a bezproblémové zvíře vyprovokovalo.

Nejspíš šlo tedy jen o souhru nepříznivých okolností, která má nyní velmi nepříjemný dopad nejen na zdraví cyklisty, ale také na jinak bezúhonnou ženu. Majitelé psů by si měli z této zprostředkované zkušenosti vzít ponaučení a pamatovat si, že jsou za chování i náhlé reakce jejich mazlíčků ze zákona zodpovědní.

16. 11. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem