Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nepoctivý nálezce peněženky

BEROUNSKO – I zatajení nálezu je trestný čin. 

Policisté obvodního oddělení Hořovice nyní prošetřují případ zatajení nálezu, kterého se dopustil neznámý pachatel přisvojením nalezené peněženky.

Dne 30. března 2020 v době od 11.30 – do 13.30 hodin v obci Hořovice u zdejší kašny poškozená jednašedesátiletá žena ztratila peněženku. Obsahem peněženky byla nejen finanční hotovost, ale také platební karta, doklady, jízdenky na vlak a další karty a písemnosti. Poté co nálezce peněženku našel a prohledal, ponechal si finanční hotovost s platební kartou a peněženku s ostatními věcmi odhodil v Zámecké zahradě v obci Hořovice. Tímto svým jednáním způsobil poškozené ženě škodu ve výši 15 300,-Kč.

Policisté v současné době po pachateli pátrají a případ prošetřují jako podezření z trestného činu zatajení nálezu.

Za přečin zatajení věci a hrozí  pachatelům trest odnětí svobody až na jeden rok.

Citace zákona č. 40/2009  - trestní zákoník, § 219, odst. 1):

„Kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.“

Policie vyzývá občany, kteří v inkriminovanou dobu mohli zaznamenat u kašny nebo v Zámecké zahraně v obci Hořovice podezřelou osobu při manipulaci s peněženkou, aby poskytli informace na nejbližší policejní služebnu nebo na linku 158.

nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR  Kladno
1. dubna 2020

vytisknout  e-mailem