Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami

BRNO: Nelegální byznys kvetl po internetu. 

Hned tři případy neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami v poslední době řešili pracovníci brněnské hospodářské kriminálky.

Obvinění z tohoto trestného činu si vyslechl sedmatřicetiletý Brňan, který doma přechovával bez patřičného oprávnění 555 kusů chráněných živočichů v kategorii ochrany ohrožení a kriticky ohrožení. Pracovníky České inspekce životního prostředí zaujal inzerát na zahraničním aukčním servru. Roháči obecní a tesaříci zavalití tam byli nabízeni po osmi dolarech za kus. I když se prodávající snažil být opatrný, kriminalisté odhalili jeho totožnost a při domovní prohlídce pak zajistili oněch 555 chráněných exemplářů brouků.

Obdobně se vedlo i studentovi, který přechodně pobývá v Brně. Ten už byl v minulosti za tuto trestnou činnost odsouzen a zjevně ho to nepoučilo. V součinnosti se slovenskými kolegy tak v jednu dobu proběhly dvě domovní prohlídky, při kterých se zajistilo celkem 12 kusů chráněných motýlů. Ve věci momentálně probíhá soudní řízení.

Další případ má na kontě čtyřiadvacetiletý muž z Brna. U toho jsme při domovní prohlídce zajistili 109 exemplářů z kategorie ohrožených a kriticky ohrožených živočichů. Jednalo se o motýly a brouky.

por. Pavel Šváb, 17.2.2017

vytisknout  e-mailem