Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Nenechte si ujít mistrovství oddílů jízdní policie

V sobotu zlínská policie pořádá Mezinárodní mistrovství Policie ČR v jízdě na koni.  

Zlín, Kostelany – Poslední hodiny odpočítává zlínská policie do startu mimořádné akce - XI. ročníku Mezinárodního mistrovství Policie ČR v jízdě na koni. Ještě ve středu byli jezdci se svými koňmi na ranči trénovat. Co všechno můžete v Kostelanech vidět?

Slavnostní zahájení plánujeme přesně na 10.00 hodin. „Týmy se divákům představí a soutěžit začnou o hodinu později klasickým parkurem podle pravidel jezdecké federace,“ řekl tajemník soutěže a velitel služby pořádkové policie ve Zlíně Bronislav Šabršula. Odpoledne přijdou na řadu speciální disciplíny, které musejí koně i policisté z jízdní policie zvládat. Jsou to: práce s obuškem, vytlačování, přechod přes můstek a sklopnou lávku, reakce na střelbu, průjezd vymezeným prostorem, snížený podhled nebo shazování barelů.

„Všechny dovednosti musejí koně zvládat, protože bývají nasazováni na nebezpečné střety agresivních extremistických skupin či riziková fotbalová utkání. Pravidelný trénink jim pomáhá tyto náročné akce zvládat bez stresu,“ vysvětlil velitel Bronislav Šabršula.

Plápolání praporů, střelba, dýmovnice, házení plyšáků a na zemi poválené odpadky – to jsou pro koně situace, které v přírodě nezažije a za normálních okolností by se splašil. To ale s policistou na hřbetu nemůže, proto prochází náročným celoživotním výcvikem.

Účast na mezinárodním mistrovství přislíbily týmy jízdních oddílů Policie ČR i městských strážníků, ze zahraničí se zúčastní družstva z Německa, Ruska, Itálie a Slovenska.

 

Rušivé vlivy musí kůň ignorovat

Koně do jízdních oddílů Policie ČR se pořizují z plemenných hřebčinců.  Nejlepším plemenem pro naši službu jsou čeští teplokrevníci. Hříbata se nakupují přibližně ve věku tří let, kdy se poprvé obsedají, zvykají si na sedlo, jezdce a veškerou péči. U policie slouží, dokud jim to zdravotní stav dovoluje, například osmnáctiletý zlínský Čtverec je u policie už patnáct let. Koně se dožívají dvaadvaceti až pětadvaceti let. „Po službě se nabízí k odprodeji, většinou se jich ujmou zájemci z řad policistů, kteří s nimi celou dobu pracují,“ uvedl vedoucí jízdního oddílu ve Zlíně Ladislav Drábek.

Služba u jízdního oddílu je velmi náročná na fyzickou kondici policistů, kteří proto procházejí speciálním výcvikem. Stejně jako koně, i oni musejí pravidelně trénovat po celou dobu služby. „Neexistuje, aby tady pracoval alergik. Na koních se nejen jezdí, ale všechno kolem nich je dřina,“ zkušeně popsal Ladislav Drábek, který slouží u jízdní policie už patnáct let, tedy od jejího založení ve Zlíně. „Ono to vypadá jednoduše a krásně, ale po takovém fotbale, na kterém strávíme několik hodin, následuje ještě čištění a krmení koňů, což jsou další dvě hodiny tvrdé práce,“ říká Ladislav Drábek.

 

 

 

vytisknout  e-mailem