Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nenechte se oklamat

Prachatice – Poškozený si myslel, že mu přes Messenger píše známý, byl to však pachatel z falešného profilu, který z něho vylákal více jak 72 000 korun. (Hlasová schránka 974 236 116) 

Vimperští policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu podvodu, kterého se dopustil dosud neznámý pachatel tím, že přes aplikaci Messenger  zaslal zprávu z falešného profilu poškozenému, ve které ho žádal o jeho telefonní číslo, email a bankovní společnost, u které má vedený účet, aby mu mohl poslat dárkovou kartu známého maloobchodu. Vzhledem ke skutečnosti, že si poškozený myslel, že komunikuje se svým známým, informace mu následně poskytl. Toto byl však jen začátek dobře promyšleného podvodu. Falešný známý po něm dále požadoval, aby mu ve svém internetovém bankovnictví potvrdil kód. Když se poškozený do internetového bankovnictví přihlásil, zjistil, že je tam zadán příkaz k úhradě ve výši zhruba 530 USD. V tuto chvíli poškozený zbystřil, nic nepotvrdil a z bankoviství se odhlásil. Během chatování ho však neodbytný falešný známý prosil, ať se nebojí kód potvrdit, že z jeho bankovního účtu žádné peníze neodejdou. To k uvěření legendy důvěřivému poškozenému stačilo. Opět se přihlásil do svého internetového bankovnictví, kde již byla přednastavená částka k úhradě ve výši 3 000 USD, kterou potvrdil. Tím samozřejmě došlo ke stržení finanční hotovosti z jeho účtu, čímž mu vznikla škoda ve výši nejméně 72 000 korun. Podvedený až poté telefonicky kontaktoval přes mobilní telefon svého skutečného známého, který mu sdělil, že jeho profil někdo napadl a že se jedná o podvodné jednání.

Jak se bránit?

Pokud vás někdo podobným způsobem kontaktuje, ověřte si jeho totožnost telefonním hovorem, případně nějakou kontrolní otázkou, kterou znáte jen vy dva (např. kdy jsme se naposled viděli, odkud se známe, apod.). Buďte ostražití, podvodníci jsou opravdu velmi vynalézaví a přesvědčiví. Nedejte se oklamat a vše si ověřujte.

Používejte silná hesla a dvoufázové ověření svých účtů (heslo + SMS kód). Samozřejmostí je, že používáme odlišná hesla do emailu a jiné zase do sociální sítě. Neposílejte NIKOMU údaje o svých mobilních číslech, emailových adresách. Nepřeposílejte žádné autorizační kódy k různým platbám. Nesdělujte citlivé informace o svých heslech do účtů. Nekopírujte a nesdělujte údaje ze své platební karty stejně jako nikomu neříkejte přístupové údaje do svého internetového bankovnictví.

por. Bc. Martina Joklová, pt.pis@pcr.cz

4. března 2024

vytisknout  e-mailem