Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Nenechte se oholit

Policisté z preventivně informační skupiny městského ředitelství Plzeň - město realizovali v listopadu roku 2008 pro veřejnost akci s názvem „ Nenechte se oholit“.  

Nenechte se oholit - cedule vizualizace.jpg Nenechte se oholit - cedule vizualizace.jpg

  Do konce října 2008 zaznamenali policisté v Plzni 6051 trestných činů. Z toho měla většina skutků majetkový charakter. Strážci zákona šetřili  949 případů krádeží věcí ze zaparkovaných vozidel a 301 kapesních krádeží.
 Preventisté na to reagovali a proto mohla veřejnost vidět v plzeňských ulicích plechové tabule s nápisem „Nenechte se oholit“. Tabule byly dány především do lokalit, kde policisté zaznamenali zvýšený počet vykradených vozidel. Velký ohlas také měly billboardy, které visely v blízkosti velkých dopravních tepen a upozorňovaly řidiče na krádeže věcí z vozidel.  Policisté také nechali vyrobit samolepky a letáky, které byly zaměřeny na prevenci proti kapesním krádežím. Samolepky mohli občané spatřit vylepené na zastávkách městské hromadné dopravy a letáky dostali za stěrače ti řidiči, kteří nechali ve svém voze na viditelných místech nějaké věci. I pro návštěvníky restauračních zařízení připravili strážci zákona upozornění a to v podobě tzv. free karet, které byly dány k dispozici do stojanů umístěných přímo v barech a restauracích.
 Cílem této kampaně bylo působit na obyvatele Plzně na rizikových místech a upozornit je na nebezpečí spojené s lehkomyslným jednáním, jehož důsledkem jsou krádeže věcí ze zaparkovaných vozidel a kapesní krádeže. Policisté chtěli zapojit veřejnost do boje s trestnou kriminalitou a vzbudit u občanů zájem o ochranu vlastního majetku a tím snížit počet trestných činů.  Řadě krádeží mohou totiž občané sami zabránit tím, že se budou chovat zodpovědně a budou dodržovat základní bezpečnostní pravidla. Cílem policistů bylo motivovat občany k tomu, aby při jízdě hromadným prostředkem měli své věci stále na očích a dobře si je hlídali. A v obchodních centrech, aby nedávali  tašky do nákupních vozíků. Podobná pravidla platí i pro motoristy. Při každém odchodu si vždy mají všechny věci brát s sebou, popřípadě je uložit tak, aby nebyly na viditelném místě v autě.

Nenechte se oholit - žiletka.jpg Nenechte se oholit - žiletka.jpg

 

nprap. Martina Hábrová


vytisknout  e-mailem