Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Nenechavce táhnou sklepy

DĚČÍN - Najděte způsob, jak ochránit svůj majetek ! 

Hurá, kabely !

DĚČÍN – Policisté v tuto chvíli čelí oznámení zástupců děčínské nemocnice, v jejíchž prostorách mohlo během druhého lednového víkendu dojít ke krádeži věcí.  Ze zdejší spalovny zmizely kabely různých druhů společně se zásuvkami, jejichž úhrada by činila necelých šest set českých korun.  Vzhledem k nevyjasněným okolnostem událost z poloviny letošního ledna prověřují děčínští strážci zákona s ohledem na přečin krádeže.

Ajajaj, kabelka …

ŠLUKNOV – Sobotní zábava přinesla návštěvnici šluknovského klubu nejen úsměv na rtech, ale posléze i návštěvu zdejší policejní služebny. Během noci ze soboty na neděli patnáctého ledna letošního roku zmizela z prostoru místního disco klubu dámská kabelka s osobními věcmi. Ztráta je citelná, jelikož v kabelce se kromě jiného nacházel také mobilní telefon s příslušenstvím, doklady a peněženka s platební kartou. Újma, kterou žena utrpěla, se pohybuje na hranici šesti tisíc českých korun. Policisté víkendovou příjemnost prověřují i s ohledem na možný přečin krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Ta se hodí !

BENEŠOV NAD PLOUČNICÍ – I benešovští policisté o uplynulém víkendu vyjížděli k možnému přečinu krádeže. Majitel motorové pily utržil škodu nejen její ztrátou, což vyjádřil pěti sty českých  korun, ale také poničením částí sklepa, kde ji měl uschovanou. Ačkoliv se celková škoda pohybuje na hranici sedmi set českých korun, policisté oznámené skutečnosti prověřují s ohledem na přečin krádeže a porušování domovní svobody.

Bez zimní výbavy

DĚČÍN – Podmokelské policisty kontaktoval šestnáctého ledna letošního roku muž z Děčína. V panelovém domě děčínského sídliště pravděpodobně brousil nenechavec, kterého polapila příležitost zisku. Z ohledání místa činu vyšlo najevo, že vstup do sklepní nebyl běžný a majitelé tím pádem přišli o zimní sportovní výbavu v podobě lyží, bot a bruslí. Ztráty dosáhly hranice deseti tisíc českých korun. Nedávnou nepříjemnost prověřují s ohledem na přečin krádeže.

Špetka prevence ...

Jak vyplývá z přehledu oznámení, která lidé činí v těchto dnech na policejních služebnách, nevítaní nenechavci zaměřují svou pozornost na sklepy, půdy a věci uložené v nich. Dovolte mi několik snad užitečných rad, které mohou váš majetek ochránit a cestu k němu možným pachatelům znepříjemnit …

Možností, jak ochránit svůj majetek, je nespočet. Od té, kdy je lepší nemít nic až po tu nejmodernější, opatřit si  bezpečnostní prostředky, které zloděje odradí či mu jeho úmysl přímo zmaří.  

Před obyvateli větších měst, kde převažuje panelová zástavba, vyvstává problém kam svůj majetek např. jízdní kolo, snowboard, běžky, lyže, saně, ale i další sportovní potřeby větších rozměrů uskladnit přes zimní měsíce.

První možnost, která se naskýtá, je umístění do sklepní kóje. Ta bývá mnohdy zajištěna jen jednoduchým visacím zámkem a petlicí a samotná konstrukce je z dřevěných planěk. Tudíž je do celého vnitřního prostoru dobře vidět. Tento fakt výrazně nahrává potenciálnímu pachateli, který jde před samotnou krádeží mapovat místo svého pozdějšího útoku a zajímá ho zejména umístění sklepů, přístupové cesty a v konečné řadě i obsah jednotlivých kójí. Právě sklep, který je jako výkladní skříň a je plný různého sportovního vybavení pachateli usnadní jeho volbu.
Druhou z možností je uložení jízdního kola do některé z místností v suterénu domu, která je podle potřeb obyvatel upravena jako jejich úschovna. Od té ale mají klíče většinou všichni obyvatelé domu a navíc dveře těchto prostor jsou z různých lepených materiálů jako je například sololit, který jde prorazit i úderem rukou nebo nohou. V těchto prostorách si majitelé volně svá kola a další věci odkládají a většinou je nezabezpečují k žádné pevné překážce.
Nesmíme zapomenout ani na třetí možnost kam si lidé velmi často kolo a další věci přes zimu ukládají a to je balkon. Pro znalého zloděje však není ani balkon v prvním nebo ve druhém patře překážkou. Přitom zrovna toto místo není zcela ideální jako úschovna jakéhokoliv sportovního vybavení, přístup je na něj totiž zvenčí i zevnitř dosti snadný.
A jaké jsou rady policistů ? Je důležité, aby občané pro ochranu svého majetku udělali maximum. Prvořadé je zejména vhodné zabezpečení sklepní kóje, suterénních prostor, ale i balkonu. Nejvhodnější jsou pevné dveřní zabezpečovací kliky, které zajistí uživateli celodenní zamčení těchto prostor a samozřejmě i pevné vstupní dveře. Pokud je totiž bezpečnostní klika nainstalována například na sololitových dveřích, její účel se mine účinkem. Pachatel snadněji prorazí samotné dveře než by si dal práci s poškozením bezpečnostního zámku. Přístupová cesta ke všem suterénním a jiným skladovacím prostorům v domě by měla být stále uzamčena. Toto uzamčení je nutné dodržovat a vždy uzamykat celý dům, což zrovna není jednoduché s ohledem na počet obyvatel například několikapatrového panelového domu. Pokud se nájemníci rozhodnou, že v domě, kde bydlí několik desítek obyvatel, zřídí místnost, která bude sloužit jako úschovna jízdních kol a sportovního vybavení, je dobré do ní nainstalovat společný pevně k zemi zabudovaný bezpečnostní stojan nebo sytém pro zajištění. A opět je nutné připomenout zámkový systém na dveřích, který by měl být kvalitní. Běžně se totiž stává, že v suterénní místnosti v panelovém domě jsou uložena drahá kola a jiné vybavení a dveře se zamykají pouze jednoduchým dózickým zámkem. Takové zabezpečení pak pachateli nedá vůbec žádnou práci překonat pokud ještě vezmeme v úvahu ten fakt, že ne všichni lidé v domě důsledně sklepní prostory zamykají. Pokud mají odkládací a skladovací prostory okna, je nutností, aby byly tyto stavební otvory opatřeny mechanickými zábrannými prostředky, jako jsou mříže nebo uzamykatelné okenice.
V mnoha domech se také vyplatilo, že do těchto prostor nechali obyvatelé před dveře zabudovat železnou mříž s dalším zámkem.
Pořizovací cena je sice trochu vyšší, ale pro pachatele je to další překážka, se kterou si tak lehce neporadí. Zlodějům nahrává i ta skutečnost, že v dopoledních a nočních hodinách je malá pravděpodobnost, že bude při vloupání vyrušen. Dojde-li přes veškerá bezpečnostní opatření ke krádeži, je důležité, aby byla ohlášena v co nejkratším čase od zjištění, bude tak snížen časový náskok pachatele. Proto sklepní prostory kontrolujte minimálně jednou týdně, abyste se přesvědčili, že je vše v pořádku.
A závěrem nesmíme zapomenout na velmi důležité upozornění. Od jízdních kol a dalšího vybavení, které budete mít uložené mimo svůj byt v prostorách, které jsme uvedli, mějte doma uschovaná jejich výrobní čísla a fotografie, které policistům umožní identifikaci při nálezu odcizených věcí. Stává se totiž, že pachatel krádeže se snaží odcizenou věc ihned po krádeži prodat v některé zastavárně, aby se jí jednak rychle zbavil, pokud nekrade to, co momentálně potřebuje, ale také aby rychle získal peníze, které jsou anonymní
Zdroj: http://www.bezpecnykraj.cz/vloupani-do-sklepu-a-suterennich-prostor-v-domech.aspx

Děčín 17. ledna 2017 

nprap.  Petra  Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín
E-mail : krpulk.kr.pis.decin@pcr.cz
Tel.:  974 432 207, 724 156 293

vytisknout  e-mailem