Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Nenapravitelný recidivista dopaden

Kriminalisté druhého oddělení objasnili dva případy vloupání, ke kterým došlo na území Prahy 1. Podezřelého muže se podařilo vypátrat policistům z místního oddělení Vršovice. 

Dvacátého února, v brzkých ranních hodinách, vstoupil neznámý muž do hotelu v ulici Na Příkopě a pod smyšlenou legendou, že je jedním z ubytovaných hostů, se dostal dovnitř. V šatně pro personál se zmocnil universální magnetické karty, která slouží pokojové službě a díky které si otevřel dveře do jednoho z pokojů. Z toho odcizil batoh s mobilním telefonem, platebními kartami a finanční hotovostí. V pokoji spali dva hosté a jednoho z nich zloděj při krádeži probudil. Ihned poté se neznámý muž dal na útěk a přitom byl pronásledován okradeným hostem. Recepční hotelu okamžitě zareagovala a podařilo se jí před zlodějem uzamknout hlavní vchod a tím ho uvěznit uvnitř. Zavolala na tísňovou linku, ale ještě před příjezdem hlídky, muž rozkopal boční vstup a utekl neznámo kam.

Druhý případ se stal o den později, kdy se neznámý muž, v nočních hodinách, vloupal do budovy úřadu ve Vodičkově ulici. Zloděj využil vedlejší rekonstrukce domu, díky které se dostal až do horních pater, kde si otevřel okno a po žebříku vylezl na střechu úřadu. Tam rozkopl dvoukřídlé dveře vedoucí do 7. patra a postupně se vloupal do několika kanceláří. Odsud si odnesl osobní věci pracovníků a ze zdi vytrhl obrazovku, kterou však zanechal na střeše, protože ji nemohl po žebříku snést dolů.

V obou případech kriminalisté zajistili kamerové záznamy, při jejichž vyhodnocení bylo zřejmé, že se obou skutků dopustil stejný muž. Díky místní znalosti zájmového prostředí poznali recidivistu, který se majetkové trestné činnosti dopouští opakovaně a v současné době byl již šestnáctkrát pravomocně odsouzen. Vzhledem k tomu, že tento muž neměl nikdy stálé zaměstnání ani bydliště, nebylo jednoduché ho najít. V úterý 22. února kontrolovali policisté z místního oddělení Vršovice muže, který spal v autovraku v ulici K louži v Praze 10. Lustrací zjistili, že se jedná o výše zmíněného muže a tak kontaktovali kolegy z kriminálky, kterým ho následně převezli rovnou na policejní služebnu. Díky precizní práci a skvělé spolupráci se tak podezřelého muže podařilo zadržet během jednoho dne od posledního vloupání.

Kriminalisté zjistili, že šestatřicetiletý muž byl na konci listopadu propuštěn z vězení, kde si odpykával čtyřletý trest za majetkovou  trestnou činnost. V současnosti čeká ve vazební věznici na hlavní líčení, po kterém může, v případě odsouzení, strávit ve vězení další tři roky.  

nprap. Richard Hrdina – 8. března 2022

vytisknout  e-mailem