Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nemanipulujte nijak s municí, vyčkejte na příjezd policistů

RAKOVNICKO - V okolí Rakovníka se policisté setkávají čím dál častěji s nálezy munice. 

Na Rakovnicku se policisté zabývají různými případy nálezů munic nejméně jedenkrát v měsíci.
 
Muž z Rakovnicka oznámil 19. srpna 2014 v odpoledních hodinách, policistům z obvodního oddělení Hořesedly, že nalezl při úklidu ve staré stodole pravděpodobně nějakou střelu. Hlídka na místo ihned vyjela, zajistila místo a přivolala pyrotechnickou službu. Pyrotechnik zjistil, že se jedná o neškodnou náhradní cvičnou střelu do RPG, avšak tu si odvezl k bezpečné likvidaci s sebou.
 
V Přílepech při úklidu chalupy našel 25. října 2014 jedenačtyřicetiletý muž v krabici s časopisy náboj. To nahlásil na Policii České republiky, která přijela na místo i s pyrotechniky. Jeden z pyrotechniků po prozkoumání zjistil, že se jedná o dělostřelecký náboj, který si převzal.
 
Šestapadesátiletý muž se osobně dostavil 4. listopadu 2014 na obvodní oddělení Roztoky, kde odevzdal předmět připomínající munici, jež našel na půdě svého domu v Sýkořici. Policisté zavolali pyrotechnickou službu ke zjištění. Jednalo se o tritolovou náložku bez našroubovaného iniciačního zařízení. Specialisté na munice si tuto náložku převzali a odvezli s sebou k bezpečné likvidaci.
 
Jak postupovat v případě nálezu munice?
Je vhodné dodržet určitý postup, aby se minimalizovalo nebezpečí, protože i několik desítek let staré náboje či střely mohou při neopatrné manipulaci explodovat.
 
Jak se správně zachovat?
Doporučujeme všem při nálezu věci, která tvarem či vzhledem odpovídá munici, nijak nemanipulovali. V blízkosti místa nálezu je vhodné umístit viditelné označení a ustoupit do vzdálenosti několika desítek až stovek metrů. Teprve poté volejte na tísňovou linku 158 a sdělte své jméno a příjmení, co jste našli a co nejpřesněji lokalizujte místo, kde se munice nachází.
Zůstaňte na místě až do příjezdů policistů a k označenému místu nikoho nepouštějte!
 
Vzhledem k historickému vývoji našeho státu, nejsou nálezy munice v České republice ničím výjimečným. Rakovník patří mezi nejčastější místa nálezů ve Středočeském kraji.
 
 
nstržm. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
5. listopadu 2014
 

vytisknout  e-mailem