Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 50. týdne (9. – 15. prosince 2013)

Policisté cizinecké policie řešili v týdnu od 9. do 15. prosince 2013 celkem 85 případů nelegální migrace. Většina ze zjištěných cizinců se na našem území zdržovala po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
     Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze bylo v 50. týdnu 2013 zjištěno 12 nelegálně pobývajících cizinců, kteří nevycestovali v době stanovené schengenským vízem z území ČR.
 
     Jednalo se o státní příslušníky Iráku (5 os.), Thajska (5 os.), Jemenu (1 os.) a Spojených států amerických (1 os).
     Vstup na území  ČR byl odepřen muži arménské státní příslušnosti, který při hraniční kontrole na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze nepředložil doklady prokazující účel a podmínky předpokládaného pobytu na území smluvních států.
    
     Na mezinárodním letišti v Brně Tuřanech byl zjištěn občan Spojených států amerických, který překročil dobu povoleného pobytu na území smluvních států o 45 dní, pobýval tedy na našem území neoprávněně. Dále zde byl odepřen vstup muži, opět občanovi USA, který přiletěl z Moskvy a při hraniční kontrole bylo zjištěno, že již pobýval celkem 90 dní na území smluvních států během 180 dní a tím vyčerpal veškerý možný počet dní povoleného pobytu. Žádné další povolení k pobytu nebo platné vízum neměl.
     
     Na základě Dublinské úmluvy bylo uskutečněno převzetí 4 cizinců. Žena arménské státní příslušnosti se svými dvěma dětmi z Dánského království a muž turecké státní příslušnosti z Norského království.
 
2) Nelegální pobyt zjištěný na teritoriu krajských ředitelství policie
           
     Ve 50. týdnu 2013 bylo zjištěno 70 cizinců, kteří se na území České republiky nacházeli v nelegálním postavení. Policisté 26 z těchto cizinců zjistili v hlavním městě Praze. Z celkového počtu nelegálně pobývajících cizinců byli početně nejvíce zastoupeni státní příslušníci Libye(16 os.), Ukrajiny (15 os.), Kuvajtu (6 os.) a Saudské Arábie (6 os.) a Vietnamu (5 os.).
 
     Z celkového počtu nelegálně pobývajících osob překročilo 39 cizinců dobu platnosti povoleného pobytu, nejčastěji se jednalo o státní příslušníky Libye, kteří se zdržovaly v lázeňských zařízeních Moravskoslezského a Ústeckého kraje. 16 osob nevycestovalo ve lhůtě stanovené vydaným správním nebo soudním vyhoštěním, zde se nejvíce jednalo o státní příslušníky Ukrajiny. Cizinců, kteří pobývali na našem území, přestože byli zařazeni do evidence nežádoucích osob bylo zjištěno 16, nejpočetněji byli zastoupeni, stejně jako v minulém týdnu, státní příslušníci Ukrajiny, Vietnamu a Slovenska.
 
Padělané nebo pozměněné doklady
 
     V Praze při kontrole předložila cizinka ID kartu Rumunska. Jelikož byl doklad vyhodnocen jako padělaný, byla zajištěna a posléze ztotožněna dle svého ukrajinského cestovního pasu. Z mezinárodních evidencí bylo zjištěno, že tento doklad nebyl rumunskými orgány vystaven uvedené cizince, ale jiné osobě a předložený doklad je tedy skutečně padělkem.
     Dalším padělkem rumunské ID karty se prokazoval v Praze cizinec moldavské státní příslušnosti. V tomto případě se jednalo o celkový padělek dokladu.
 
     Bez jakéhokoli dokladu totožnosti byly zjištěny 2 osoby (státní příslušník Ukrajiny a Vietnamu) ze všech nelegálně zjištěných cizinců v uvedeném týdnu.
 
Trestné činy
     V Litvínově v okresu Most, provedl občan České republiky, za slíbený majetkový či jiný prospěch, „Zápis o určení otcovství souhlasným prohlášením rodičů“, jako otec dvou nezletilých dětí , kdy matkou je žena alžírské státní příslušnosti. Muž v úmyslu získat určitý prospěch umožnil svým jednáním osobám získat české státní občanství a pomohl jim k neoprávněnému pobytu na území ČR.
     V Praze byla zjištěna trestná činnost občana ČR, který za úplatu uzavřel účelový sňatek s občankou Ruské federace a pomohl tak ženě k získání pobytu na území ČR. Žena po té padělala podpis v rodném listě svého dítěte, které se jí, bez vědomí muže, po sňatku narodilo.

vytisknout  e-mailem