Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 49. až 52. týdne 2014 (od 1. do 28.12. 2014)

V období od 1. do 28.12.2014 bylo zjištěno 417 případů nelegální migrace. Převážná většina cizinců se zdržovala na našem území po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili ve sledovaném období 55 nelegálně pobývajících cizinců, kteří v době stanovené schengenským vízem nevycestovali z území ČR. Jednalo se nejčastěji o státní příslušníky Ruské federace (16 os.), po 3 občanech Egypta, Číny a Saudské Arábie a po 2 občanech Afghánistánu, Ázerbajdžánu, Ghany, Indonésie, Jordánska, Nigérie, Tanzanie, Indie, Pákistánu a Ukrajiny. Ostatní státní příslušnosti byli zastoupeny v malých počtech.
 
Vstup byl na mezinárodním letišti v Praze odepřen 16 cizincům. Cestující byli státními příslušníky Ázerbajdžánu (4 os.), Ruské federace (3 os.), Thajska (2 os.), Běloruska (2 os.) a  po 1 osobě chorvatské, ghanské, moldavské a slovenské státní příslušnosti. Jedna osoba měla status uprchlíka. Cizinci nejčastěji nedisponovali platnými cestovními doklady a vízy ke vstupu do ČR, 3 z nich se nacházeli v Evidenci nežádoucích osob a ve dvou případech předložily při kontrole pozměněné nebo padělané doklady.
 
Na mezinárodním letišti v Brně – Tuřanech byl ve sledovaném období zjištěn 1 případ nelegálního pobytu na našem území. Jednalo se o čínskou státní příslušnici. Žena překročila povolenou dobu pobytu stanovenou vízem.
 
Na mezinárodním letišti v Pardubicích zjistili policisté 1 osobu ruské státní příslušnosti, která na našem území pobývala po uplynutí doby povoleného pobytu a dále zde byl odepřen vstup 1 občanovi Ruské federace, který nepředložil doklady potřebné ke vstupu do ČR.
 
Do Přijímacího střediska Zastávka u Brna se dostavilo 16 nelegálně pobývajících cizinců s žádostí o mezinárodní ochranu. Nejvíce cizinců bylo syrské státní příslušnosti (8 os.), dále pak ukrajinské (3 os.) a po 1 občanu Alžíru, Kuby, Kyrgyzstánu, Venezuely a Turecka.
 
 
2) Nelegální pobyt zjištěný v teritoriu krajských ředitelství policie
           
Ve 49. až 52. týdnu 2014 bylo zjištěno 327 cizinců, kteří se na území ČR nacházeli v nelegálním postavení.
 
Nejpočetněji byli zastoupeni státní příslušníci Ukrajiny (92 os.), Republiky Kosovo ( 59 os.), Kuvajtu (22 os.), Afghánistánu (21 os.), Saúdské Arábie (20 os.), Vietnamu (17 os.), Sýrie (16 os.), Libye (7 os.), Slovenska (6 os.), Turecka (5 os.), po 4 občanech Alžírska, Makedonie a Srbska. Ostatní státní příslušnosti byly zastoupeny v nízkých počtech. Z celkového počtu bylo 103 případů zjištěno při kontrolách v hlavním městě Praze.
 
Počet cizinců, kteří pobývali na našem území ve sledovaném období bez jakéhokoli povolení k pobytu byl 187 osob. Jednalo se nejčastěji o státní příslušníky Republiky Kosovo (50 os.), Ukrajiny (49 os.), Afghánistánu (19 os.), Sýrie (16 os.). Ostatní státní příslušnosti byly zastoupeny v malých počtech.
 
 
Cizinců, kteří v ČR v prosinci 2014 překročili dobu platnosti povoleného pobytu, bylo zjištěno celkem 104. Na tomto počtu se nejvíce podíleli státní příslušníci Ukrajiny (27 os.), Saúdské Arábie (20 os.), Kuvajtu (19 os.).
 
Po vydaném rozhodnutí o správním nebo soudním vyhoštění se na našem území zdržovalo 40 cizinců. Tyto osoby neuposlechly příkazu k vycestování z našeho území nebo vycestovaly a opětovně vstoupily na území ČR. Nejvíce osob z toho to počtu bylo ukrajinské, slovenské, libyjské, rumunské, vietnamské a čínské státní příslušnosti.         
 
V České republice v uvedeném týdnu pobývalo také 41 cizinců, kteří byli zařazeni do Evidence nežádoucích osob nebo v SIS. Nejčastěji se jednalo o občany Ukrajiny, Slovenska, Libye, Moldavska, Lotyšska, Polska, Alžírska a Ruské federace.
 
 
Padělané a pozměněné doklady
 
V Praze předložila ukrajinská státní příslušnice při pobytové kontrole padělaný ID karty Bulharska.
 
V Jihočeském kraji se cizinec, také ukrajinské státní příslušnosti, prokázal padělkem slovenského občanského průkazu.
 
Také ve středočeském kraji se občan Ukrajiny prokázal policejní hlídce padělaným, v tomto případě, cestovním dokladem Slovenské republiky. Lustrací bylo zjištěno, že cizinci bylo v roce 2006 uděleno správní vyhoštění z území na dobu 3 let a v roce 2008 soudní vyhoštění na dobu 5 let. Na území se nacházel bez jakéhokoli vlastního platného dokladu.
 
I v Karlovarském kraji byl zjištěn cizinec, státní příslušník Ukrajiny, který svou totožnost a oprávněnost pobytu na území prokazoval ID kartou Rumunska. Karta byla vyhodnocena jako celkový padělek.
 
V Královéhradeckém kraji byli při osobní prohlídce u občana Moldávie nalezeny doklady občana Rumunska, opatřené fotografiemi zadrženého Moldavana. ID karta a řidičský průkaz byly vyhodnoceny jako celkové padělky.
 
V mezinárodním autobusovém spoji směřujícím do Německa byl zjištěn v Ústeckém kraji občan Nigérie, který policejní hlídce předložil nigerijský cestovní doklad, vydaný jiné osobě, jako doklad vlastní. Šetřením bylo zjištěno, že cizinec má podanou žádost o mezinárodní ochranu v Maďarsku a v rámci Dublinského řízení bude předán zpět do Maďarska.
 
 
Trestný čin napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky
 
V Jihomoravském kraji se česká občanka dopustila trestného činu napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky tím, že uzavřela účelový sňatek s občanem Indie za úplatu 25 tis.Kč. Žena od roku 2011 již svého manžela neviděla.
 
V kraji Vysočina se český občan dopustil TČ napomáhání k neoprávněnému pobytu na území tím, že zajistil, s úmyslem získat finanční nebo jiný prospěch, státnímu příslušníkovi Ukrajiny doklad o ubytování. Doklad cizinec použil pro účely správního řízení o vydání povolení k dlouhodobému pobytu, přičemž se na uvedeném místě nikdy nezdržoval.
 
26.1.2015
 
kpt. Mgr. Jindřiška Kaminská

vytisknout  e-mailem