Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 46. týdne (11. – 17. listopadu 2013)

Policisté cizinecké policie řešili v týdnu od 11. do 17. listopadu 2013 celkem 93 případů nelegální migrace. Především šlo o cizince, kteří se na našem území zdržovali po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
     Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili 11 nelegálně pobývajících cizinců, kteří nevycestovali v době stanovené schengenským vízem z území ČR.
 
     Jednalo se o státní příslušníky Austrálie (4 os.), Číny (2 os.), Spojených arabských emirátů (1 os.), Arménie (1 os.), Etiopie (1 os.), Kazachstánu (1 os.) a Spojených států amerických    (1 os.).
     Na mezinárodním letišti v Brně - Tuřanech předložil při hraniční kontrole ukrajinský státní příslušník cestovní pas Ukrajiny s vylepeným pobytovým povolením Německa, které bylo vyhodnoceno jako pozměněné. Cizinci bylo vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění s dobou platnosti na 5 let.
 
     Na základě Dublinské úmluvy bylo uskutečněno převzetí syrského státního příslušníka ze Švédského království.
 
2) Nelegální pobyt zjištěný na teritoriu krajských ředitelství policie
           
     Ve 46. týdnu 2013 bylo zjištěno 73 cizinců, kteří se na území České republiky nacházeli v nelegálním postavení. Více než polovina těchto cizinců byla zjištěna v Praze. Z celkového počtu nelegálně pobývajících cizinců byli opět početně nejvíce zastoupeni státní příslušníci Ukrajiny (21 os.), Saudské Arábie (8 os.) a Kuvajtu (7 os.).
 
     Nejvíce osob v počtu 27 se pohybovalo na území našeho státu bez jakéhokoli povolení k pobytu, jednalo se nejvíce o ukrajinské státní příslušníky. 21 cizinců nevycestovalo ve lhůtě stanovené vydaným správním nebo soudním vyhoštěním, převážně státní příslušníci Ukrajiny. 25 cizinců překročilo dobu platnosti povoleného pobytu, nejčastěji státní příslušníci Saudské Arábie a Kuvajtu, kteří pobývali v lázeňských zařízeních Ústeckého a Moravskoslezského kraje, a dále státní příslušníci Ukrajiny. Cizinců, kteří pobývali na našem území, přestože byli zařazeni do evidence nežádoucích osob bylo zjištěno 20 (nejvíce Ukrajina a Vietnam).
 
Padělané nebo pozměněné doklady
 
     V Praze prokazoval svoji totožnost celkovými padělky rumunských dokladů (ID a ŘP ROU) státní příslušník Moldavie. Na území našeho státu pobýval bez platného víza i platných dokladů.
     V Jihočeském kraji se cestující kontrolovaného autobusu mezinárodní linky Brno – Miláno prokázal pozměněným polským dokladem totožnosti. Ve skutečnosti se jednalo o ukrajinského státního příslušníka.
     V Ústeckém kraji byl zjištěn padělaný rodný list nezletilé vietnamské osoby, který byl předložen při žádosti nezletilé o trvalý pobyt na území České republiky. V uvedeném rodném listě byl zapsán jako otec občan ČR.
     Ve stejném kraji bylo kontrolováno policejní hlídkou motorové osobní vozidlo, kdy osádka předložila ke kontrole cestovní doklady a řidič vozidla ukrajinské řidičské oprávnění. Odborným vyjádřením bylo potvrzeno, že jde o falsum.
 
Trestné činy
 
      V Pardubickém kraji byl kontrolován řidič vozidla s polskou mezinárodní poznávací značkou, který převážel z Rakouska 4 občany Sýrie. Ti se při pobytové kontrole prokázali cestovními pasy Syrské arabské republiky. Nedisponovali žádným platným vízem nebo povolením k pobytu. Cizincům bylo vydáno rozhodnutí o povinnosti opustit území ČR a byli eskortováni na hraniční přechod Mikulov, kde byli na základě readmisní dohody předáni policii Rakouské republiky. Podezřelý muž polské státní příslušnosti byl předán soudci OS v Ústí n. Orlicí.
      Dále byli v tomto týdnu zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu „ Napomáhání k neoprávněnému pobytu na území“. V plzeňském kraji se mohl uvedeného trestného činu dopustit vietnamský státní příslušník tím, že zorganizoval účelové otcovství pro vietnamské dítě a finanční odměnu pro „fiktivního otce“, která byla předem domluvena ve výši 30 000,- Kč.
     V Praze byl na policejní oddělení doručen poznatek ze střední školy pohostinství a stravování se sídlem na Praze 4, týkající se existence falzifikátů Rozhodnutí o přijetí žáka ke studiu, které neznámý pachatel poskytl několika cizím státním příslušníkům, kteří pak předložili toto potvrzení při podání žádosti o udělení pobytu na území České republiky.
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem