Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 44. až 48. týdne 2014 (od 26.10. do 30.11. 2014)

V období od 26.10. do 30.11.2014 bylo zjištěno 567 případů nelegální migrace. Převážná většina cizinců se zdržovala na našem území po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili ve sledovaném období 91 nelegálně pobývajících cizinců, kteří v době stanovené schengenským vízem nevycestovali z území ČR. Jednalo se nejčastěji o státní příslušníky Ruské federace (28 os.), Ukrajiny (14 os.), Kuvajtu (10 os.) Kazachstánu (5 os.), Ázerbajdžánu (5 os.), Turecka (4 os.), Indie ( 3 os.) a po 2 občanech Mongolska, Číny a Jordánska. Ostatní státní příslušnosti byli zastoupeny v malých počtech.Všichni byli zjištěni na ML Praha Ruzyně.
 
Vstup byl na mezinárodním letišti v Praze odepřen 19 cizincům. Cestující byli státními příslušníky Sýrie (5 os.), Ázerbajdžánu (3 os.), Iráku (3 os.) a  Indie (2 os.). Ostatní státní příslušnosti byli zastoupeny v malých počtech. Většina cizinců nepředložila potřebné doklady ke vstupu do ČR nebo náležitosti k pobytu na našem území.
 
Na mezinárodním letišti v Brně – Tuřanech byl ve sledovaném období zjištěn 1 případ nelegálního pobytu na našem území, jednalo se o kanadského státního příslušníka. Muž vstoupil již v červenci 2014 na území smluvních států a od té doby území neopustil, překročil tak dobu povoleného pobytu.
 
Na mezinárodní letiště Ostrava – Mošnov se před odletem do Moskvy dostavily 2 osoby ruské státní příslušnosti, které překročily dobu povoleného pobytu a pobývaly na našem území bez platného víza. 
 
Do Přijímacího střediska Zastávka u Brna se dostavilo 19 nelegálně pobývajících cizinců s žádostí o mezinárodní ochranu. 7cizinců bylo státními příslušníky Ukrajiny, 3 občané Kuby,   po 2 občanech Uzbekistánu a Sýrie a po 1 osobě z Kazachstánu, Republiky Kosovo, Ruské federace, Běloruska a Číny.
 
 
2) Nelegální pobyt zjištěný v teritoriu krajských ředitelství policie
           
Ve 44. až 48. týdnu 2014 bylo zjištěno 335 cizinců, kteří se na území ČR nacházeli v nelegálním postavení. Nejpočetněji byli zastoupeni státní příslušníci Ukrajiny (96 os.), Republiky Kosovo ( 59 os.), Kuvajtu (53 os.), Saúdské Arábie (31 os.), Vietnamu (25 os.), Libye (18 os.), Afghánistánu (18 os.), Sýrie (18 os.), Ruské federace (14 os.), Libanonu (9 os.), Slovenska (8 os.), Spojených států amerických (7 os.), po 5 občanech Číny, Alžíru, Srbska a Srí Lanky. Ostatní státní příslušnosti byly zastoupeny v nízkých počtech. Z celkového počtu bylo 128 případů zjištěno při kontrolách v hlavním městě Praze.
 
Cizinců, kteří v ČR překročili dobu platnosti povoleného pobytu, bylo zjištěno celkem 244. Na tomto počtu se nejvíce podíleli státní příslušníci Ukrajiny, Libye, Kuvajtu, Saúdské Arábie, Libanonu a Vietnamu.
 
185 cizinců nedisponovalo žádným platným vízem nebo povolením k pobytu. Jednalo se nejčastěji o státní příslušníky Republiky Kosovo, Ukrajiny, Sýrie a Afghánistánu.
 
Po vydaném rozhodnutí o správním nebo soudním vyhoštění se na našem území zdržovalo 40 cizinců. Tyto osoby neuposlechly příkazu k vycestování z našeho území nebo vycestovaly a opětovně vstoupily na území ČR. Nejvíce osob z toho to počtu bylo ukrajinské, slovenské, libyjské, rumunské, vietnamské a čínské státní příslušnosti.         
 
V České republice v uvedeném týdnu pobývalo také 40 cizinců, kteří byli zařazeni do Evidence nežádoucích osob nebo v SIS. Nejčastěji se jednalo o občany Ukrajiny, Slovenska, Libye, Rumunska, Moldavska, Polska, Kyrgyzstánu, Číny a Pobřeží slonoviny.
 
 
Padělané a pozměněné doklady
 
V Plzeňském kraji předložila cizinka při pobytové kontrole v obci Klatovy padělaný OP Bulharska znějící na její jméno s pozměněným datem narození, jako doklad pravý.Následně předložila svůj vlastní cestovní pas platný do roku 2012, bez platného víza, které by jí opravňovalo k pobytu na území České republiky. Jednalo se o ukrajinskou státní příslušnici.
 
V Praze předložil policejní hlídce cizinec ID kartu Rumunska jako svůj pravý a vlastní doklad. Vzhledem k tomu, že se tento doklad jevil jako padělaný, byl specialisty na doklady prozkoumán a bylo zjištěno, že se jedná o celkový padělek. Cizinec uvedl ke své osobě pravou identitu ukrajinské státní příslušnosti.
 
V Praze se cizinka při pobytové kontrole prokázala policistům ID kartou Rumunska. Pro podezření z padělání byl doklad předán k podrobnému prozkoumání. Specialista na doklady jej označil za padělek a žena později uvedla, že je ukrajinské národnosti, na našem území pobývá od roku 2005, platný cestovní doklad nevlastní a nedisponuje platným vízem k pobytu.
 
I další cizinec, ukrajinské státní příslušnosti, předložil při kontrole v Praze 9, policistům padělaný průkaz totožnosti občana Rumunska a padělaný řidičský průkaz Rumunska.
 
V Plzni byly zahájeny úkony trestního řízení s občanem Uzbekistánu, který opatřil nejméně ve dvou případech svým krajanům padělaný rejstřík trestů Uzbekistánu, kdy tato listina byla následně předložena Živnostenskému úřadu v Plzni jako listina pravá.
 
Při policejní hlídky bylo na dálnici ve směru do spolkové republiky Německo kontrolováno vozidlo se 7 cestujícími. 5 osob bylo maďarské státní příslušnosti a 2 osoby se prokázaly francouzskými občanskými průkazy. Kontrolou uvedených dokladů bylo zjištěno, že se jedná s totální padělky francouzských dokladů a cizinci, že jsou občany Afghánistánu.
 
V Libereckém kraji byly ve dvou případech zahájeny úkony trestního řízení s občany Ukrajiny, kteří podali žádost o udělení trvalého pobytu v ČR. K žádosti cizinci předložili potvrzení o studiu na regentském oddělení Kyjevské duchovní akademie Ukrajinské pravoslavné církve. Uvedeným potvrzením byla omluvena nepřetržitost pobytu na našem území, která je jednou z podmínek pro udělení trvalého pobytu na území ČR. Již v minulosti vylo vedeno několik trestních řízení v souvislosti s vystavením potvrzení o studiu z této akademie a vždy se jednalo o padělky.
 
 
kpt. Mgr. Jindřiška Kaminská

vytisknout  e-mailem