Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 32. až 35. týdne 2014 (od 4. do 31. srpna 2014)

V měsíci srpnu od 4. do 31. srpna 2014 bylo zjištěno 487 případů nelegální migrace. Převážná většina cizinců se zdržovala na našem území po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili ve sledovaném období 114 nelegálně pobývajících cizinců, kteří v době stanovené schengenským vízem nevycestovali z území ČR. Jednalo se nejčastěji o státní příslušníky Ruské federace (21 os.), Ázerbajdžánu (10 os.), po 7 občanech Arménie, Indie a Ukrajiny, dále po 6 státních příslušnících Kuvajtu a Saudské Arábie, ostatní státní příslušnosti byli zastoupeny v malých počtech.Všichni byli zjištěni na ML Praha Ruzyně.
 
Vstup byl na mezinárodním letišti v Praze odepřen 25 cizincům. Cestující byli státními příslušníky Ruské federace (9 os.), Ukrajiny (3 os.), Turecka (3 os.), Arménie (2 os.), Ghany (2 os.), Gruzie (2 os.) a po jedné osobě z Jižní Afriky, Kazachstánu, Spojených států amerických a Tunisu. Většina cizinců nepředložila potřebné náležitosti k pobytu na našem území.
 
Do Přijímacího střediska Zastávka u Brna se dostavilo 14 nelegálně pobývajících cizinců s žádostí o mezinárodní ochranu. 7 cizinců bylo státními příslušníky Ukrajiny, po 2 osobách z Vietnamu, Kyrgyzstánu, a Sýrie a jedna osoba z Etiopie.
 
 
2) Nelegální pobyt zjištěný v teritoriu krajských ředitelství policie
           
Ve 32. až 35. týdnu 2014 bylo zjištěno 333 cizinců, kteří se na území ČR nacházeli v nelegálním postavení. Nejpočetněji byli zastoupeni státní příslušníci Ukrajiny (80 os.) a dále státní příslušnících Kuvajtu (52 os.), Vietnamu (24 os.), Libye (19 os.), Saúdské Arábie (19 os.) a Sýrie (8 os.). Ostatní státní příslušnosti byly zastoupeny v nízkých počtech. Z celkového počtu bylo 119 případů zjištěno při kontrolách v hlavním městě Praze.
 
Cizinců, kteří v ČR překročili dobu platnosti povoleného pobytu, bylo zjištěno celkem 188. Na tomto počtu se nejvíce podíleli státní příslušníci Libye, Kuvajtu, Saúdské Arábie, Ukrajiny a Vietnamu.
 
83 cizinců nedisponovalo žádným platným vízem nebo povolením k pobytu. Jednalo se nejčastěji o státní příslušníky Ukrajiny, Vietnamu a Sýrie.
 
Po vydaném rozhodnutí o správním nebo soudním vyhoštění se na našem území zdržovalo 57 cizinců. Tyto osoby neuposlechly příkazu k vycestování z našeho území nebo vycestovaly a opětovně vstoupily na území ČR. Nejvíce osob z toho to počtu bylo ukrajinské státní příslušnosti .         
 
V České republice v uvedeném týdnu pobývalo také 24 cizinců, kteří byli zařazeni do Evidence nežádoucích osob nebo v SIS.
 
 
 
kpt. Mgr. Jindřiška Kaminská

vytisknout  e-mailem