Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 30. týdne 2014 (od 21. do 27. července 2014)

V týdnu od 21. do 27. července 2014 bylo zjištěno 89 případů nelegální migrace. Převážná většina cizinců se zdržovala na našem území po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili ve sledovaném období 13 nelegálně pobývajících cizinců, kteří v době stanovené schengenským vízem nevycestovali z území ČR. Jednalo se o 2 státní příslušníky Ruské federace, 2 státní příslušníky Tuniska a po jedné osobě o občana Arménie, Číny, Indie, Kazachstánu, Kuvajtu, Súdánu, Spojených států amerických, Turecka a Ukrajiny. Všichni byli zjištěni na ML Praha Ruzyně.
 
Vstup byl na mezinárodním letišti v Praze odepřen ženě korejské státní příslušnosti, která nepředložila ke kontrole žádný platný cestovní doklad. Dále byl vstup odepřen 2 občankám Ruské federace. Jedna z žen nedisponovala platným vízem ani jiným dokladem, který by ji opravňoval k pobytu na území ČR, druhá cizinka měla zneplatněný štítek o povolení k pobytu a ukončený pobyt v ČR.
 
Na ML v Brně- Tuřanech byl vstup odepřen cizinci, který přicestoval z Londýna a při hraniční kontrole se prokázal cestovním dokladem pro uprchlíky vydaným Velkou Británií.
 
Na ML v Pardubicích se k hraniční kontrole dostavili 2 občané Ruské federace, kteří předložili doklady evidované policejních informačních systémech jako ztracené.
 
Do Přijímacího střediska Zastávka u Brna se dostavilo 7 cizinců, nelegálně pobývajících na našem území, s žádostí o mezinárodní ochranu. Žena s 2 nezletilými syny přijela do ČR v osobním vozidle z Rakouska, jednalo se o uprchlíky bez CD a víza. Spolu s nimi se do přijímacího střediska dostavili 2 státní příslušníci Kyrgyzstánu, kteří do ČR přicestovali v nákladním vozidle a předložili ke své identifikaci pouze řidičské průkazy. 2 státní příslušníci Sýrie se dostavili bez cestovních dokladů, víz nebo povolení k pobytu, stejně jako žena eritrejské státní příslušnosti, která pobývá na našem území neoprávněně a již jednou o mezinárodní ochranu žádala.
 
V Zařízení pro zajištění cizinců Bělá-Jezová byly u cizince nalezeny v podšívce oděvu 3 kusy dokladů vydaných v Itálii a to povolení k pobytu, průkaz totožnosti a cestovní doklad pro cizince, všechny s fotografií tohoto cizince nigerijské státní příslušnosti.
 
     
2) Nelegální pobyt zjištěný v teritoriu krajských ředitelství policie
           
Ve 30. týdnu 2014 bylo zjištěno 65 cizinců, kteří se na území ČR nacházeli v nelegálním postavení. Nejpočetněji byli zastoupeni státní příslušníci Ukrajiny (25 os.) a dále státní příslušnících Libye (6 os.) a Kuvajtu (6 os.). Ostatní státní příslušnosti byly zastoupeny v nízkých počtech. Z celkového počtu bylo 34 případů zjištěno při kontrolách v hlavním městě Praze.
 
Nejvyšší byl počet cizinců ( 29 os.), kteří v ČR překročili dobu platnosti povoleného pobytu. Na tomto počtu se nejvíce podíleli státní příslušníci Ukrajiny (9 os.), Kuvajtu (6 os.) a Libye (4 os.). 
 
20 cizinců nedisponovalo žádným platným vízem nebo povolením k pobytu. Jednalo se nejčastěji o státní příslušníky Ukrajiny (9 os.).
 
Po vydaném rozhodnutí o správním nebo soudním vyhoštění se na našem území zdržovalo 16 cizinců. Tyto osoby neuposlechly příkazu k vycestování z našeho území nebo vycestovaly a opětovně vstoupily na území ČR. Nejvíce osob z toho to počtu bylo ukrajinské státní příslušnosti (7 os.) a ze Slovenska (3 os.).         
 
V České republice v uvedeném týdnu pobývalo také 16 cizinců, kteří byli zařazeni do Evidence nežádoucích osob nebo v SIS.
 
Z Polské republiky byl předán ruský státní příslušník pro neoprávněný vstup a pobyt na území Polska. Cizinec měl v cestovním dokladu vylepený český výjezdní příkaz s platností do 13.8.2014.
 
Padělané nebo pozměněné doklady
 
V Hradci Králové se ve fakultní nemocnici cizinec ukrajinské státní příslušnosti prokázal padělaným občanským průkazem Slovenska a pozměněným cestovním pasem Slovenska, které ho opravňovaly k legálnímu pobytu na území ČR.
 
V hlavním městě Praze předložila cizinka při policejní kontrole cestovní pas Ukrajiny, ve kterém bylo pozměněné polské vízum. Při lustraci bylo zjištěno, že cizinka je řešena ve správním řízení z důvodu oprávněnosti pobytu na území ČR. Dalším šetřením bylo zjištěno, že manžel cizinky, ukrajinský státní příslušník, změnil obsah této veřejné listiny.
 
 
 
 
Mgr. Jindřiška Kaminská
 

vytisknout  e-mailem