Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 28. týdne 2014 (od 7. do 13. července 2014)

V týdnu od 7. do 13. července 2014 bylo zjištěno 87 případů nelegální migrace. Převážná většina cizinců se zdržovala na našem území po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili ve sledovaném období 12 nelegálně pobývajících cizinců, kteří v době stanovené schengenským vízem nevycestovali z území ČR. Jednalo se o 2 státní příslušníky Ruské federace a po 1 osobě o občany Arménie, Ázerbajdžánu, Běloruska, Egypta, Ghany, Indie, Spojených států amerických, Sýrie, Tádžikistánu a Turecka.
 
Vstup byl na mezinárodním letišti v Praze odepřen 14 cizincům. Jednalo se o 11 státních příslušníků Turecka, kteří se prokázali jednotným schengenským vízem CZE, rezervací ubytování a rezervací letu zpět do Istanbulu. Obě rezervace byly vytvořeny až 1 den po vystavení víza a neodpovídaly podkladům, na základě kterých bylo rozhodnuto o udělení víza. Státní příslušník Ghany se prokázal CD Ghany, ale nepředložil náležitosti ke vstupu. Žena moldavské státní příslušnosti, která přiletěla z Kyjeva, nepředložila žádné platné vízum. Další kontrolovaná cizinka předložila cestovní doklad uprchlíka vydaný Velkou Británií a žádné jiné platné vízum nebo povolení k pobytu neměla.
 
Do Přijímacího střediska Zastávka u Brna se dostavili 3 cizinci, nelegálně pobývající na našem území, s žádostí o mezinárodní ochranu. Státní příslušnice Ukrajiny se dostavila s dcerou bez víza. Občan Nigérie, který v minulosti zařazen v evidenci nežádoucích osob.
              
2) Nelegální pobyt zjištěný v teritoriu krajských ředitelství policie
           
Ve 28. týdnu 2014 bylo zjištěno 58 cizinců, kteří se na území ČR nacházeli v nelegálním postavení. Nejpočetněji byli zastoupeni státní příslušníci Ukrajiny (18 os.) a dále státní příslušnících Kuvajtu (8 os.) a Saudské Arábie (5 os.). Ostatní státní příslušnosti byly zastoupeny v nízkých počtech. Z celkového počtu bylo 30 případů zjištěno při kontrolách v hlavním městě Praze.
 
Dobu platnosti povoleného pobytu v České republice překročilo 24 cizinců. Nejvíce z tohoto počtu byli zastoupeni občané Kuvajtu (8 os.), Saudské Arábie (5 os.) a Ukrajiny (5 os.). 
 
22 cizinců se zdržovalo na našem území bez jakéhokoli povolení k pobytu. Jednalo se nejčastěji o občany Ukrajiny (8 os.).
 
Cizinců, kteří se zdržovali na našem území, přestože jim bylo již jednou vydáno rozhodnutí o správním nebo soudním vyhoštění bylo zjištěno 12. Tyto osoby neuposlechly příkazu k vycestování z našeho území nebo vycestovaly a opětovně vstoupily na území ČR. Nejčastěji se jednalo, stejně jako v minulém týdnu, o státní příslušníky Ukrajiny (5 os.).         
 
V České republice v uvedeném týdnu pobývalo také 12 cizinců, kteří byli zařazeni do Evidence nežádoucích osob nebo v SIS. Jednalo se o 5 občanů Ukrajiny, po 2 osobách ze Slovenska a Nigérie, dále po jedné osobě z Bulharska, Turecka a Vietnamu.
 
Padělané nebo pozměněné doklady
 
V Praze prokázal svoji totožnost policejní hlídce občan Nigérie cestovním dokladem Nigérie a řidičským průkazem Slovenska. Odborným vyjádřením bylo zjištěno, že cestovní doklad je pozměněný.
 
V Karlových Varech bylo zastaveno hlídkou Policie ČR vozidlo, které řídil muž rumunské státní příslušnosti, ačkoli požil alkoholické nápoje. Dále se prokázal padělanými rumunskými doklady – cestovním pasem a průkazem totožnosti. 
 
 
 
kpt. Mgr. Jindřiška Kaminská

vytisknout  e-mailem