Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace v ČR za období 22. týdne 2014 (od 26. května do 1. června 2014)

V týdnu od 26. května do 1. června 2014 bylo zjištěno 90 případů nelegální migrace. Převážná většina cizinců se zdržovala na našem území po uplynutí doby platnosti pobytového oprávnění.  

1) Mezinárodní letiště
 
     Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze policisté cizinecké policie zjistili ve sledovaném období 4 nelegálně pobývající cizince, kteří v době stanovené schengenským vízem nevycestovali z území ČR. Jednalo se o státního příslušníka Arménie, Mexika, Turecka, Ukrajiny a ženu, která se prokázala cestovním dokladem Egypta pro palestinské uprchlíky. Cizinka měla v úmyslu vycestovat do Istanbulu a na území smluvních států pobývala od 9.5.2014 nelegálně.
.
     Vstup byl na mezinárodním letišti v Praze odepřen 6 cizincům. 2 občané Arménie nesplnili podmínky stanovené pro vstup na území Schengenského prostoru, 2 občané Turecka nedisponovali prostředky k pobytu. Žena mexické státní příslušnosti překročila dobu povoleného pobytu na území členských států (tj. maximálně 90 dní během 180 dní). Další cizinec se prokázal při hraniční kontrole cestovním dokladem pro uprchlíky vydaným Velkou Británií, ale nepředložil žádné platné vízum ani povolení k pobytu na území ČR.
 
     V Přijímacím středisku Zastávka u Brna požádali 2 cizinci o mezinárodní ochranu. Jednalo se o státní příslušníky Ukrajiny, z nichž jeden se dostavil bez CD a víza, druhý nedisponoval platným vízem k pobytu a bylo zjištěno, že je veden v evidenci ENO.
              
2) Nelegální pobyt zjištěný v teritoriu krajských ředitelství policie
           
     Ve 22. týdnu 2014 bylo zjištěno 78 cizinců nelegálně pobývajících na území České republiky. Nejpočetněji byli zastoupeni státní příslušníci Ukrajiny (27 os.), Kuvajtu (8 os.) a Libye (7 os.). Z celkového počtu bylo 34 případů zjištěno při kontrolách v hlavním městě Praze.
 
     Nejvyšší byl počet cizinců, 37 osob, kteří se zdržovali na našem území bez jakéhokoli povolení k pobytu. Nejčastěji se jednalo o občany Ukrajiny.
 
     Dobu platnosti povoleného pobytu v České republice překročilo 30 osob a to nejvíce státní příslušníci Libye, Kuvajtu a Ukrajiny.    
 
     Cizinců, kteří se zdržovali na našem území, přestože jim bylo již jednou vydáno rozhodnutí o správním nebo soudním vyhoštění bylo zjištěno 11. Nejčastěji se jednalo o státní příslušníky Slovenské republiky.
 
      11 cizinců pobývalo v České republice, přestože byli zařazeni do Evidence nežádoucích osob. Nejvíce byli zastoupeni občané Vietnamu, Slovenska, Ukrajiny, Gruzie, Kosova, Kyrgyzstánu a Moldavska.
 
   
Padělané nebo pozměněné doklady
     
     V Praze se cizinka prokázala občanským průkazem Bulharska a řidičským průkazem, oba vystavené na bulharskou státní příslušnost. Na základě odborného vyjádření bylo zjištěno, že se jedná o pozměněné doklady. S cizinkou ukrajinské státní příslušnosti bylo zahájeno řízení o správním vyhoštění.  

vytisknout  e-mailem