Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Někteří řidiči hazardují se životy druhých

LIBEREC - Již dvě nehody pod vlivem alkoholu řešili tento týden dopravní policisté v Liberci. Jeden řidič měl téměř jednu promile, druhý přes dvě promile. 

První výtečník, který si to brázdil ulicemi Liberce posilněný alkoholem, způsobil dopravní nehodu ve středu v dopoledních hodinách v Liberci, ulici Švermova. Překvapivé na tom, je že řidič byl navíc seniorského věku. Krátce před desátou hodinou dopoledne jel muž s vozidlem Jeep po vedlejší komunikaci "V Zahrádkách". Na křižovatce s ulicí Švermova se plně nevěnoval řízení a sledoval semafor, přičemž ve chvíli kdy projížděl křižovatkou, najel do zábradlí na protější straně křižovatky. Zábradlí poškodil. Po nehodě si s vozidlem couvnul a z místa nehody odjel ve směru do centra města. Dále pokračoval na křižovatku ulic Vojanova a Jáchymovská, kde naboural zezadu do dvou zaparkovaných vozidel. Poškodil tak vozidlo Opel Corsa a druhé vozidlo se policistům nepodařilo zjistit, neboť se již na místě nehody nenacházelo. Jeho  majitel měl z místa nehody odjet poté, co se s ním viník nehody dohodnul a finančně vyrovnal. U vozidla Opel Corsa zanechal vzkaz pro majitele a následně z místa nehody odjel domů. Zde jej vypátrala hlídka Městské policie Liberec. Řidič se v místě svého bydliště podrobil orientační dechové zkoušce na alkohol, která byla pozitivní, a to i po opakovaném provedení. Naměřená hodnota se blížila k jedné promile. Řidič se policistům přiznal k požití alkoholu před jízdou a s naměřenou hodnotou souhlasil. Při jeho kolizích naštěstí nebyl nikdo zraněn. Škody na vozidlech a poškozeném zábradlí byly předběžně vyčísleny na 35 tisíc korun. 

Druhý řidič, který v  tomto týdnu opiilý zavinil dopravní nehodu, nebyl žádný "troškař". Ten musel vypít alkoholu před jízdou podstatně víc. Vydal se do ulic Liberce se svým vozidlem VW Touran dnes v brzkých ranních hodinách, krátce před půl druhou. Řidič jel ulicí Na Mlýnku ve směru k ulici Polní. Zde na přímém úseku vozovky v mírném stoupání vjel vlivem podnapilosti do protisměru a levým bokem svého vozidla se střetl s levým bokem stojícího vozidla Škoda Octavia. Jeho řidička zde zastavila, aby protijedoucímu vozidlu umožnila bezpečné projetí. Přivolaní policisté podrobili oba účastníky nehody orientačním dechovým zkouškám na alkohol, která byla v případě řidiče vozidla VW Touran pozitivní. Naměřená hodnota i při opakované zkoušce ukazovala přes dvě promile. Řidič se policistům doznal k tomu, že usedl za volant po požití alkoholu. Policisté dále lustrací ve své evidenci zjistili, že muž neměl za volantem vůbec co dělat, neboť je neřidič, tedy nikdy nevlastnil řidičské oprávnění. Další jízdu mu policisté zakázali. Na poškozených vozidlech vznikla předběžná škoda 40 tisíc korun.  V tomto případě dopravní policisté již zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu "Ohrožení pod vlivem návykové látky", za který mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody. I tato nehoda se  obešla bez zranění. 

V obou případech to tentokrát naštěstí odnesly pouze jen pomačkané plechy, ale mohlo to také dopadnout mnohem hůře. Řidiči by si měli uvědomit, že by neměli hazardovat se životy druhých, neboť život a zdraví je to nejcennější co máme!!! 


28.7.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem