Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Nekolkované cigarety, tabák a zabavený majetek

Karvinsko - Podnikavci vydělávali na prodeji nekolkovaných cigaretách, teď je čeká soud... 

Karvinští kriminalisté, kteří se specializují na hospodářskou kriminalitu překazili obchodování s tabákovými výrobky. V trestním řízení zabavili čtyři osobní vozidla, finanční hotovost i několik mobilních telefonů. Při domovních prohlídkách zabavili bezmála 200 tisíc kusů cigaret a 10 kilo řezaného tabáku.

Komisař zahájil trestní stíhání a obvinil tři muže ve věku od 47 do 57 let a jednu 46letou ženu z Karvinska. Všechny viní ze spáchání zločinu zkrácení daně a podobné povinné platby a přečinu porušování práv k ochranné známce a jiným označením. Podle zákona muži i žena jsou ohroženi až osmiletým odnětím svobody.

Nejstarší důvodně podezřelý muž (57) se měl zhruba rok obohacovat tím, že se záměrně vyhýbal platbě spotřební daně. Bez účetních dokladů si od dalšího spolupachatele, 47letého muže,  pořizoval cigarety balené v malospotřebitelském balení, které neměly tabákovou nálepku České republiky. Současně několik tisíc cigaret bylo zabaleno a označeno falešnými ochranými známkami, ač výhradní právo přísluší zahraničním společnostem, které ochrané známky vlastní.

V dalším bodě usnesení jsou obviněni oba muži (57 a 47 let) za společné jednání. Za vinu je jim kladno, že za stejné období také bez účetních dokladů pořídili dalších několik stovek tisíc cigaret a několik kilo řezaného tabáku ke kouření. I v tomto případě se záměrně vyhýbali platbě spotřební daně. Celním úřadem byla vyčíslena škoda přes 600 tisíc korun.

Dále…dvojici z obviněné čtveřice muži (48) a ženě (46) je kladeno za vinu také nezákonné obohacování. Cigarety i řezaný tabák odebírali od 47letého spoluobviněného.

Oba obvinění bez řádných účetních dokladů pořizovali cigarety a řezaný tabák ke kouření, které nebyly opatřeny platnou tabákovou nálepkou České republiky. V jejich případě Celní úřad pro Moravskoslezský kraj vyčíslil únik na spotřební dani ve výši bezmála 300 tisíc korun. Zároveň dvojice je viněna z porušování práv k ochranné známce.

por. Mgr. Bc. Zlatuše Viačková, zpravodajství 14. září 2020

vytisknout  e-mailem