Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Několikanásobný zloděj dopaden

Praha venkov – VÝCHOD – Kradl, řídil vozidlo pod vlivem drog, a to i přes vyslovený zákaz řízení 

Okamžitě po telefonickém oznámení jednoho z občanů vyjela hlídka policistů Obvodního oddělení Úvaly do obce Škvorec, kde se mělo pohybovat vozidlo s podezřelými osobami. Několik minut po půlnoci, v úterý 7. března 2017, zde hlídka podezřelé vozidlo zn. Škoda Pickup zastavila. Hlídka řidiče vyzvala k předložení všech dokladů potřebných k řízení a provozu vozidla. Sedmatřicetiletý řidič řidičský průkaz nepředložil, neboť má na základě rozsudku soudu vysloven platný zákaz řízení všech motorových vozidel. Policisté muže podrobili dechové zkoušce. Ta byla negativní. Vzhledem k jeho chování ho podrobili i orientačnímu testu na drogy, ten byl již pozitivní. Řidič lékařské vyšetření spojené s odběrem krve, aby bylo zjištěno, zda skutečně řídil pod vlivem drog, odmítl. Vzhledem k tomuto faktu bude toto jeho jednání předáno k vyřešení příslušnému správnímu orgánu jako přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomániemi. Tím, že řídil v zákazu řízení, se dopustil přečinu Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Ve vozidle policisté zajistili sáček s blíže nezjištěným množstvím bílé krystalické látky, který patřil podezřelému. Po zjištění obsahu látky bude i tato věc dále řešena příslušným orgánem.

To ovšem nebyly jeho jediné prohřešky. Policisté měli na základě všech zjištěných skutečností podezření, že je vozidlo kradené. K tomu se jim podezřelý následně přiznal. Vozidlo odcizil ten večer z obce Škvorec. Nešlo mu však nastartovat, proto si musel opatřit akumulátor z jiného automobilu. Vyhlídl si nedaleký vůz Škoda Favorit. Nejprve se do něho vloupal, poškodil spínací skříňku, nastartoval a popojel do klidnější lokality. Zde v klidu demontoval baterii a použil ji do vozidla Škoda Pickup. Nedojel však daleko, neboť byl zastaven právě hlídkou úvalských policistů. V té chvíli ještě majitel netušil, že mu bylo vozidlo odcizeno. To se dozvěděl až od policistů úvalského oddělení, od kterých si vozidlo mohl převzít.

Policistům se podařilo zjistit, že se podezřelému ukradený vůz opravdu zalíbil, pokusil se ho totiž odcizit již před 2 týdny. Koncem měsíce února 2017 se kromě tohoto vytipovaného vozidla vloupal ještě dalšího vozidla, což byla Škoda Felicie žluté barvy.

Muž byl obviněn hned z několika trestných činů, Krádež, Neoprávněné užívání cizí věci, Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

prap. Bc. Eva Hašlová
9.3.2017

vytisknout  e-mailem