Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Někdo si ponechal nalezený mobil

BEROUNSKO – Zatajení nálezu je trestné! 

Policisté z obvodního oddělení Hořovice přijali oznámení o ztraceném mobilním telefonu, který si nejspíš přisvojil nálezem neznámý pachatel.

Dle dosavadního šetření měla dosud nezjištěná osoba nalézt 23. října, v době od 13:25 do 13:32 hodin, na zahrádce u restaurace v ulici Masarykova v Hořovicích, červený mobilní telefon iPhone 11 v hodnotě 13 tisíc korun, který si přisvojila.

Ve věci policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zatajení věci, za což pachateli v případě dopadení a odsouzení hrozí až jeden rok za mřížemi.

Je nutné upozornit, že pokud nálezce neodevzdá nalezenou věc nebo jinou majetkovou hodnotu a ponechá si ji, dopouští se takovým jednáním přečinu zatajení věci. Za takové jednání může být potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

V případech ztrát a nálezů věcí různé hodnoty, ať už se jedná o peněženky, mobilní telefony či jiné předměty, se policisté často setkávají s absencí právního vědomí. Většina občanů se totiž domnívá, že si může beztrestně takovou věc ponechat. Jsou však na velkém omylu.

Takovým jednáním se mohou snadno dostat do křížku se zákonem a naplnit skutkovou podstatu trestného činu zatajení věci. O zatajení věci jde i tehdy, když pachatel s nálezem nijak nedisponuje, ale odmítá jej vydat oprávněné osobě. 

Podstatné je rovněž vědět, že nálezce se v případě, že věc oznámí a chce vrátit, nemá čeho obávat. Pokud u něj přesto obavy z jakéhokoli důvodu panují, nemusí chodit rovnou na policii nebo jiné úřady. Má možnost nalezenou věc vrátit i anonymně. Může totiž využít schránek důvěry. Ty jsou v každém městě či obci.  

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
27. října 2021

vytisknout  e-mailem