Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Největší série krádeží jízdních kol objasněna - VIDEO - AKTUALIZACE

PLZEŇ - Policisté dopadli pachatele rozsáhlé majetkové trestné činnosti - bylo odhaleno dalších 70 skutků! 

   

     AKTUALIZACE - Kriminalisté díky své mravenčí práci odhalili to, že jeden z obviněných  během své návštěvy na svobodě stačil spáchat dalších 60 krádeží! 

     Kriminalisté Městského ředitelství policie Plzeň odhalili jeden z nejrozsáhlejších a největších případů letošního roku. Vše začalo na začáku března letošního roku, kdy se na území města Plzně začali krást jízdní kola ze sklepů, bytů či domů ve velkém. Speciálně vytvořený tým kriminalistů pečlivě zajišťoval veškeré stopy a shromažďoval poznatky,které vedly k dopadení pachatele této trestné činnosti. ´´Klec´´ spadla na konci června, kdy byl devětatřicetiltý muž umístěn na vazbu. Kriminalisté ho v té době usvědčili z 19 případů. Práce policistů tímto ovšem neskončila a zabývala se případem i nadále, to vše se vyplatilo a díky své precizní práci odhalili, že 39 letý muž spáchal dalších 60 skutků. Odhadovaná výše škody, kterou svým jednáním pachatel způsobil se vyšplahala k téměř jednomu milionu korun. Vzhledem k novým skutečnostem, tak obviněnému hrozí trest odnětí svobody až na 8 let. V souvisloti s tímto případem plzeňská kriminálka odhalila také další dva spolupachatele, kteří se na několika krádežích podíleli, ale také kradli samostatně. Oba muži jsou taktéž obviněni. 

Původní článek: 

 V období od března do začátku června tohoto roku bylo smutnou skutečností, že krádež jízdního kola se stala nedílnou součástí každodenního policejního hlášení.  Škody způsobené touto trestnou činností jdou do stovek tisíc korun, a to nejen díky vysokým pořizovacím cenám jízdních kol, ale především tím, že počet krádeží jízdních kol se rapidně navyšoval. 

     Odhalování majetkové trestné činnosti patří mezi další priority plzeňských kriminalistů a odhalování pachatelů, kteří se jí dopouštějí, věnují maximální úsilí. V momentě, kdy začal vrůstat počet nahlášených případů krádeží jízdních kol, ve kterých sehrál hlavní roli neznámý pachatel, kriminalisté sestavili speciální tým policistů, kteří se danou problematikou začali intenzivně zabývat. Zjištěné skutečnosti, zajištěné stopy a jejich následné vyhodnocování přivedly plzeňské kriminalisty na stopu 39letého pachatele, kterého se jim podařilo na začátku června tohoto roku zadržet a obvinit ze spáchání přečinu krádeže, které se měl dopustil celkem v devatenácti případech. Tento muž již měl v minulosti na svém kontě desítky krádeží jízdních kol, kterých se v Plzni dopustil, a za které byl pravomocně potrestán. Na začátku března tohoto roku byl z věznice propuštěn po odpykaném trestu na svobodu. Obviněný muž je v současné době umístěn ve vazební věznici. Kriminalisté se dále tímto protiprávním jednáním intenzivně zabývají, jelikož je předpoklad, že se muž dopustil ještě dalších skutků, které jsou v současné době předmětem dalšího prověřování. V případě uznání viny mu v pravomocném rozhodnutí hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi. V souvislosti s tímto případem se kriminalistům podařilo zadržet a obvinit i další osoby, které se na této trestné činnosti podílely, dále odhalit způsob odbytu odcizených bicyklů, které převážně putovaly do zahraničí. V rámci úkonů trestního řízení kriminalisté provedli domovní prohlídky, na kterých zajistili bankovky v různých měnách za čtvrt milionu korun, dále některá jízdní kola připravená k dalšímu odbytu a v neposlední řadě i vozidlo, které bylo užito v souvislosti s touto trestnou činností. Osoby, které se podílely na této rozsáhlé majetkové trestné činnosti jsou v současné době stíhané na svobodě. 

     Kriminalisté se během ohledání místa činu často setkávali s nedůsledným nebo jen s částeným zabezpečením majetku proti krádežím, zejména ve sklepních kójích, nebytových prostor a společných částí v domě. Policisté proto radí občanům, jak by mohli zvýšit bezpečnost a ochranu svého majetku před nezvanými hosty a tím eliminovat riziko spojené s krádeží našeho majetku. 

1. Bezpečnost bytu a společných nebytových prostor v domě  zvýšíte instalací bezpečnostních dveří nebo různých mechanických zábranných prostředků jako jsou např. bezpečnostní štít a profilová cylindrická vložka, vrchní přídavný zámek, příčná a celoplošná dveřní závora, pojistka dveřních závěsů jako zábrana proti vysazení dveří. 

2. Dbejme na opatrnost při otvírání vchodových dveří domu cizím lidem.

2. Kriminalistům pomohl při objasňování krádeží jízdních kol v několika případech i kamerový systém, který byl nainstalován v panelových domech nebo u rodinných domů. Pokud se rozhodnete pro nákup zaznamenávací elektroniky, počítejte s tím, že musí být dodrženy všechny právní předpisy v souladu GDPR.

3. Pohybová čidla a zabezpečovací elektronický systém jsou další prvky, které nám pomohou zvýšit bezpečnost a ochranu majetku.

3. Ve společných prostorách domu, sklepích, garážích zajistěte uzamykání vstupních dveří společných prostor, zajistěte okna i samotná kola. Lze si opatřit společný bezpečnostní stojan. Pokud ukládáte své kolo na balkon, dbejte taktéž na zajištění svého kola např. připoutáním k zábradlí balkonu.

 4. V domě mějte svá kola bezpečně uschovaná, nejlépe v bytě nebo komoře s řádným bezpečnostním zámkem.

 5. Na ulici se snažte své kolo připoutat k pevnému bodu (zábradlí, ukotvený stojan) za použití bezpečnostního zámku (nejlépe přední kolo a rám ke stojanu + zadní kolo a rám ke stojanu). Pokud je vás více cyklistů, pohlídejte si kola navzájem. 

 Nejčastěji dochází ke krádežím bicyklů ze sklepních kójí, kočárkáren a chodeb v panelových domech na sídlištích. Anonymita a lhostejnost obyvatel domů k výskytu cizích lidí zlodějům jen nahrává. Dále je to před obchody, restauracemi, bary a sportovišti. Zloději ale neváhají vstoupit i do zahrad, dvorů a garáží u rodinných domů.

       Sezóna cykloturistiky je v plném proudu a právě vaše kolo se může někomu zalíbit. Podceňovat zloděje a myslet si, že nám se to nemůže stát, se nevyplácí. Proto nebuďme lhostejní k dění kolem sebe. Linka 158 je tu pro Vás.

prap. Veronika Hokrová
prap. Hana Rubášová
28. června 2018

vytisknout  e-mailem