Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Nejlepší obrana? Kopnutí do rozkroku nebo pepřový sprej

Seminář o znásilnění: zájemci si vyzkoušeli jednoduché prvky sebeobrany. 

  1. Nejlepší je obrana rychlá a nečekaná
  2. Trestný čin znásilnění, motivy, pachatelé, jak se bránit

Zlín – Proti násilníkovi stojí za to se bránit - to je vzkaz odborníků na sebeobranu, který zazněl na semináři o problematice znásilnění na zlínské Univerzitě T. Bati. Seminář nejen pro ženy a dívky uspořádali v sobotu 4. 10. dopoledne studenti místní univerzity ve spolupráci s Policií ČR ve Zlíně a zúčastnilo se ho asi třicet zájemců, kteří si v odpoledním bloku mohli vyzkoušet i jednoduché metody sebeobrany v praxi.
V prvním momentě napadení rozhoduje o úspěchu nebo neúspěchu sebeobrany především psychika. Žena se musí rychle rozhodnout, jestli se bude násilníkovi bránit nebo se odevzdá. Odborníci jednoznačně doporučují obranu, která musí být rychlá a nečekaná. K tomu slouží i řada prostředků, které ženám nahrazují fyzický handicap. Jako nejlepší způsob obrany se udává použití pepřového spreje, který však lze nahradit deodorantem či lakem na vlasy. V případě užití obranného pepřového spreje je ale nutné zásah natrénovat předem, aby se vše neobrátilo proti samotné oběti. Doporučují se i osobní alarmy, které lze jednoduše zpustit a agresor se jich může zaleknout. Ve většině případů pachatelé znásilnění plánují předem a připravují se na ně. V drtivé většině se pak znásilnění odehrávají mezi lidmi, kteří se alespoň zběžně znají.
Z policejního hlediska je nutné trestný čin znásilní ohlásit co nejdříve a zachovat co nejvíce důkazů proti pachateli a jeho stop. Oběti by se neměly ihned sprchovat, měly by se snažit zapamatovat popis pachatele, včetně zápachu nebo vůně, barvy hlasu nebo nějakého zvláštního znamení. Ženy by v každém případě měly vyhledat lékařské ošetření, a to i v případech, že nemají viditelná zranění. Obětem doporučujeme i návštěvu psychologa nebo službu příslušných krizových linek. Odbornou psychologickou péči je možné využít i několik let po napadení.
V tomto roce v okrese Zlín nahlásily ženy celkem čtyři znásilnění, z toho tři stále prověřujeme. Vloni se stalo pět trestných činů znásilnění. Jejich objasněnost se pohybuje kolem 70 – 80 procent.


vytisknout  e-mailem