Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nehody na sněhu a ledu

PŘÍBRAMSKO - Počasí nám začalo ukazovat i svou horší stránku, 

jedná se o značný pokles teplot, sníh a mráz. Pro mnohé řidiče není jednoduché zvládnout jízdu na zledovatělé a zasněžené vozovce. Než si na tyto nové podmínky zvyknou, dochází ke zvýšenému počtu dopravních nehod. Je potřeba předvídat, že komunikace budou klouzat a této skutečnosti je nutné přizpůsobit rychlost jízdy.

Včera v ranních hodinách první sníh na silnicích zaskočil nejednoho řidiče. Na Příbramsku policisté řešili během hodiny tři dopravní nehody, při kterých vznikla celkem škoda ve výši 80 tisíc korun. Na Dobříšsku sjela 53letá žena po smyku do příkopu. Třiadvacetiletý řidič v katastru obce Voznice havaroval po smyku do stromu a utrpěl přitom lehké zranění. V Příbrami 19letý mladík při odbočování nezvládl řízení a naboural do protijedoucího auta. Na vozidle neměl dotyčný předepsané zimní pneumatiky.

Zimní pneumatiky s dostatečnou hloubkou dezénu jsou povinné od začátku listopadu do konce března, pokud se na komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námrazy nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se během jízdy může na vozovce sníh a led vyskytnout. Zimní pneumatiky mají lepší záběr na sněhu a namrzlé silnici, lepší stabilitu při průjezdu zatáčkou a díky nim se také vůz snadněji ovládá.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
tisková mluvčí
P ČR Příbram
20. listopad 2018

vytisknout  e-mailem