Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Nehodovost v metropoli

Policisté zveřejnili podrobné statistiky dopravní nehodovosti v Praze. 

Během uplynulého roku 2017 zadokumentovala pražská policie celkem 23 032 dopravních nehod, při kterých došlo k usmrcení 17 osob a těžkému zranění 156 osob. V meziročním srovnání se jedná o pokles v kategorii usmrcených, těžce zraněných i lehce zraněných osob. Z hlediska závažnosti dopravních nehod patří mezi nejrizikovější měsíce v roce březen a říjen. Ze zmíněných 17 usmrcených osob se v 11 případech jednalo o chodce. Pražská policie vnímá tuto kategorii jako nejohroženější a bude se stejně jako v loňském roce na tyto účastníky silničního provozu v rámci preventivních aktivit více zaměřovat.

Nejčastější příčinou dopravních nehod v Praze je již tradičně nesprávný způsob jízdy. Do této kategorie řadí policisté zejména nedodržení bezpečné vzdálenosti za vozidlem, nevěnování se dostatečně řízení, nesprávné otáčení nebo couvání, vyhýbání se překážce bez dostatečné boční vůle, nedání přednosti při přejíždění z pruhu do pruhu atd.

Jednoznačně pozitivním trendem je vedle poklesu následků nehod v podobě usmrcení a zranění osob i pokles počtu nehod zaviněných pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek.

Podrobnou prezentaci k vývoji dopravní nehodovosti v Praze naleznete v příloze.

mjr. Mgr. Andrea Zoulová – 25. ledna 2018

vytisknout  e-mailem