Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Nehodovost v kraji za rok 2016

Ms kraj - 6. ledna 2017 proběhla tisková konference k dopravně bezpečností situaci v Moravskoslezském kraji za rok 2016 

3 04.JPGV pátek 6. ledna 2017 proběhla na půdě Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje tisková konference, na které byla shrnuta dopravně bezpečností situace v Moravskoslezském kraji za rok 2016, nastíněny byly také priority pro rok letošní.

Ze statistik vyplývá, že na našich silnicích zemřelo v roce 2016 o osm osob méně (45), než tomu bylo v roce uplynulém (53), a to i přes to, že jsme v roce 2016 řešili o téměř dvě stě dopravních nehod více. Pokles byl v porovnání s rokem 2015 zaznamenán téměř ve všech sledovaných rovinách, ať už se jedná o osoby, které byly u dopravních nehod zraněny těžce (-46) či lehce (-128), nebo o viníky dopravních nehod pod vlivem alkoholu (-60) či omamných a psychotropních látek (-12).

Nejvíce osob zemřelo na našich silnicích v prvních třech měsících roku, a to celkem dvacet ze zmíněných pětačtyřiceti. Hlavní příčinou dopravních nehod stále zůstává způsob jízdy, nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě.

Zaměříme-li se na vývoj nehodovosti v jednotlivých okresech, pak nechvalné prvenství v rámci Moravskoslezského kraje zaujímá Ostrava, kde došlo ke 2904 dopravním nehodám, v závěsu je pak okres Frýdek-Místek s celkovým počtem dopravních nehod 1537, oproti loňskému roku však tento okres zaznamenal o devět dopravních nehod méně. Třetí místo pak obsadila Opava s 1324 dopravními nehodami, která je na tom s dopravní nehodovostí obdobně jako Karviná s 1301 dopravními nehodami. V Novém Jičíně se pak bouralo v 1140 případech. Nejmenší počet dopravních nehod zaznamenal okres Bruntál (866), zde však oproti roku 2015 došlo k nárůstu dopravních nehod o 118.

Počet usmrcených osob v kraji kopíruje, až na určité výjimky, vývoj nehodovosti v jednotlivých okresech. K nejvyššímu počtu usmrcených osob došlo v okrese Frýdek-Místek (15), poté následovala Ostrava s 11 mrtvými.

Nejrizikovější skupinou jsou dle našich statistik chodci, kteří na našich silnicích umírali ve dvaadvaceti případech, což je téměř polovina osob, kteří na silnicích Moravskoslezského kraje v loňském roce přišli o život. Moravskoslezští policisté přistoupili v roce 2016 k této problematice již i formou represe a na chování chodců se o to důrazněji zaměřili při silničních kontrolách, zaměřených na jejich bezpečnost. Z celkem 2961 zjištěných přestupků se 2699 přestupků dopustili samotní chodci, přestupků vůči chodcům se přitom dopustilo jen 262 řidičů motorových vozidel.

Dopravní policie Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje tak pro příští rok stanovila dvě základní priority, těmito jsou chodci a způsob jízdy řidičů motorových vozidel.

V rovině problematiky chodců budeme realizovat:

  • dopravně bezpečnostní akce zaměřené na viditelnost chodců za snížené viditelnosti (podzim, zima)
  • prevence – bezpečný pohyb seniorů v silničním provozu, důraz na viditelnost chodců, distribuce reflexních prvků, dopravně inženýrská opatření
  • represe – chůze po nesprávné straně, nesprávné přecházení, překonávání zábradlí a svodidel, chůze po dálnici, reflexní prvky u chodců mimo obec.

V rovině problematiky způsobu jízdy řidičů motorových vozidel:

  • se naši policisté o to více budou zaměřovat na způsob jízdy
  • patří zde zejména ohleduplnost a ukázněnost vůči ostatním účastníkům silničního provozu, řízení se signály, dopravním značením, věnování se řízení, směr a způsob jízdy, jízda v pruzích a ve zvláštních případech, objíždění, omezování plynulosti provozu, vzdálenost mezi vozidly, vyhýbání, odbočování, otáčení a couvání, znamení o změně směru jízdy.

 

Dopravní  nehody s chodci ovlivňuje v podzimních a zimních měsících zhoršená viditelnost (svítání, soumrak, mlha, déšť či sněžení, temná místa bez veřejného osvětlení). Moravskoslezská policie se v tomto období zaměřuje na nemotorizované účastníky silničního provozu. Ve spolupráci s Besipem a obecní policií organizuje preventivní akce a zároveň dohlíží na dodržování pravidel chodci a řidiči.

Při dopravních akcích v roce 2016 policisté krajského ředitelství distribuovali reflexní prvky zvyšující viditelnost chodců (např. přívěšky na klíče, přívěšky na zipy, reflexní vesty a reflexní pásky, nákupní tašky s reflexními pruhy, nákrčníky s reflexním prvkem, batůžky, obojky pro psy, kšandy pro motocyklisty, kšiltovky, pouzdra na mobil na běhání, blikačky na kolo s odrazkou apod.)

V závěru byla na tiskové konferenci představena nová technika dopravní policie, mezi kterou patří například nová vozidla s pohonem 4x4 Škoda Octavia a Škoda Superb.

Tato vozidla vychází ze sériových modelů a jsou zpravidla vybavena skrytým zvukovým a rozhlasovým výstražným zařízením se světly modré barvy, lokalizačním a záznamovým zařízením, LED majáky v předním nárazníku a po stranách vozu, zadním několikajazyčným LED informačním panelem, radarovým měřičem rychlosti RAMER 10 s přídavnými funkcemi (vytváření videozáznamu, automatické rozpoznávání RZ projíždějících vozidel a porovnávání s údaji v databázích informačních systémů), radiostanicí Pegas a GPS modulem.

Pyšnit se můžeme také jedenácti novými motocykly značky BMW s označením R1200RT.

Prezentace z tiskové konference ke shlédnutí ZDE.

por. Mgr. Lenka Sikorová
    komisař OTP  |   9.1.2017

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem