Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

"Nehoďáčkův zlý sen"

KRAJ - V zázemí Krajské vědecké knihovny byly v pátek dopoledne oceněny děti z mateřských a základních škol, které se zúčastnily 3. ročníku výtvarné a literární soutěže v rámci projektu "Markéty dopravní výchova" vyhlášené na téma "Nehoďáčkův zlý sen". 

Výtvarná a literární soutěž pro žáky mateřských a základní škol vyvrcholila 22. června 2018 slavnostním vyhlášením vítězů, které proběhlo v Krajské vědecké knihovně Liberec. Nejen vítězné výtvarné a literární příspěvky si mohou prohlédnout kolemjdoucí liberecké kavárny Pošta v prostorách jejích vitrín. Zde budou práce k vidění do 31. 8. 2018. Poté se výstava přestěhuje do 3. poschodí Krajské vědecké knihovny, kde budou díla žáků k vidění do 27. září 2018.

Výtvarná a literární soutěž pod hlavičkou projektu „Markéty dopravní výchova“ byla vyhlášena již potřetí. Hlavním nositelem projektu je Tým silniční bezpečnosti, se kterým vedle celé řady partnerů spolupracují i Liberecký kraj, Krajské ředitelství PČR Libereckého kraje a Krajská vědecká knihovna v Liberci Tématem jarního kola soutěže se stal superhrdina Nehoďáček, který se snaží chránit nejen děti v dopravním prostředí.Foto_01

Soutěž probíhala ve čtyřech kategoriích – dvě kategorie pro výtvarnou soutěž (0 - 5 let a 6 – 9 let) a dvě kategorie pro literární soutěž (10 – 12 let a 13 – 16 let). Žáci mohli posílat své příspěvky do 30. dubna. Do soutěže bylo zasláno bezmála 300 žákovských prací. Odborná porota výtvarných prací byla složena ze zástupců Týmu silniční bezpečnosti (Jan Polák, Markéta Novotná, Barbora Míšková), Krajského ředitelství PČR Libereckého kraje (Vlasta Suchánková), Libereckého kraje (Michal Mochal) a  ZUŠ Liberec (učitel výtvarné výchovy a současně ilustrátor projektu „Markéty dopravní výchova“ Ondřej Mašek). V každé kategorii bylo vybráno pět výherců. Vyhodnocení literární soutěže bylo pod křídly Krajské vědecké knihovny v Liberci, kde výherce vybíral Mgr. Marek Sekyra a Mgr. Monika Pospíšilová Kozáková.

Slavnostní vyhlášení vítězů a předání hodnotných cen proběhlo v pátek 22. června 2018 v Krajské knihovně v Liberci. Hodnotné ceny žákům mateřských a základních škol předal Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro rezort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti, společně plk. Ing. Tomášem Lerchem, ředitelem Ředitelství služeb dopravní policie, a plk. Mgr. Vladislavem Husák, ředitele Krajského ředitelství Policie Libereckého kraje. „Nejen s příchodem letních prázdnin se věnujeme bezpečnosti dětí v silničním provozu, jako jedné z nejohroženějších skupin. Výtvarné a literární soutěže jsou další aktivizující činnosti, kterými lze ve výuce připomenout žákům předškolním i školním základní pravidla bezpečného pohybu v silničním provozu,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pověřený řízením rezortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Na bezpečí našich nejmenších na silnicích dbají i policisté. „Úkolem policie není pouze represe, ale i prevence, například směrem k dětem, jako je tento projekt. Samozřejmě mě moc těší, že jej pozitivně vnímají i pedagogové a děti, o čemž svědčí velký zájem v počtu prací zaslaných do soutěže. To je pro nás vždy asi ta nejlepší zpětná vazba, že se něco daří. A já doufám, že se nám v tomto duchu, ve spolupráci s Týmem silniční bezpečnosti a Krajských úřadem Libereckého kraje, bude dařit i nadále. Tedy, že budeme rozvíjet preventivní aktivity, které budou oslovovat co nejvíce dětí,“ řekl plk. Mgr. Vladislav Husák, ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Projektem Týmu silniční bezpečnosti „Markéty dopravní výchova“ doprovází několik charakteristických dětských postav. Tyto postavy zastupují různé účastníky silničního provozu. Postavy jsou inspirovány skutečnými osobami působícími v Týmu silniční bezpečnosti. „Jedinou smyšlenou postavou je právě Nehoďáček. Proto jsme se rozhodli vyhlásit soutěž na toto téma. Zajímalo nás, jak takový dopravní superhrdina může vypadat. Cílem soutěže bylo si při tvorbě děl uvědomit, že takový superhrdina v reálném světě neexistuje,“ vysvětluje Markéta Novotná, Metodik dopravní výchovy.

Ceny do soutěže věnovali: McPen, KŘPLK, KÚLK, TSB, Dobrovský, Bagmaster

Bližší informace podá:

Mgr. Markéta Novotná                                                                      mjr. Mgr. Vlasta Suchánková

Metodik dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti                        Vedoucí oddělení tisku a prevence                       
Bezpečně na silnicích o.p.s.                                                               Krajské ředitelství policie Libereckého kraje                      
+ 420 777 742 077                                                                             + 420 724 189 071
marketa.novotna@tymbezpecnosti.cz

Fotogalerie pod článkem
 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem