Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Nehoda horkovzdušného balónu

PŘEROVSKO - Při nuceném přistání přetrhal balón elektrické vedení 

V pátek 13. července 2018 před osmnáctou hodinou došlo v katastru obce Žeravice k havárii horkovzdušného balonu při přistávacím manévru. Vyhlídkový let balonu z Olomouce byl dle čtyřiapadesátiletého pilota asi po 50 minutách letu nucen přistát z důvodu hrozící lokální bouřky. Při přistávacím manévru však vlivem neočekávaného poryvu větru a turbulence mělo dojít k náhlému propadnutí balonu v letové výšce. Následkem toho došlo k nárazu koše balonu do hřebenu střechy domu a následně ke kontaktu koše s elektrickým vedením. Nikdo z osmičlenné posádky nebyl při havárii zraněn.

Poškozením hřebenové tašky na domě vznikla škoda předběžně vyčíslená na 1 tisíc korun. Přetržením elektrického vedení a následného přerušení dodávky elektřiny do obce Žeravice a části obce Kokory byla způsobená dosud nevyčíslená škoda. Alkohol u pilota policisté vyloučili provedenou dechovou zkouškou. Přesné příčiny, okolnosti i míra zavinění nehody jsou předmětem dalšího šetření, které policisté provádí ve spolupráci s Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti. V případě prokázání viny a odsouzení odpovědné osobě za poškození elektrického vedení hrozí trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti.

por. Mgr. František Kořínek

16. července 2018

Odkazy do noveho okna

Nehoda balonu

Nehoda balonu 

Detailní náhled

Nehoda balonu

Nehoda balonu 

Detailní náhled

Nehoda balonu

Nehoda balonu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem