Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nehoda autobusu a vlaku

Taktické cvičení složek IZS Královéhradeckého kraje 

Ve středu 23. září 2009 v 10:00 bylo v katastru obce České Meziříčí na Rychnovsku zahájeno taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje.

Na železničním přejezdu a silnici III. třídy č. 304 v Českém Meziříčí došlo ke střetu motorového lokotraktoru a autobusu. Autobus se po střetu s vlakem převrátil na bok a některé z cestujících uvěznil pod troskami. V době nehody bylo v autobusu 20 cestujících, kteří utrpěli různě závažná zranění. Čtyři lidé nehodu nepřežili.
Na místo byly povolány všechny složky integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje okresů Rychnov nad Kněžnou a Náchod. Hasiči si vyzkoušeli metodu START (snadné třídění a rychlá terapie = laické třídění zraněných), která se využívá při mimořádné události s větším počtem zraněných osob a v případě nedostatku zdravotnického personálu. Pomocí barevných identifikačních náramků předtříďovali záchranné službě zraněné osoby podle závažnosti zranění.
Záchranáři na místě před následným transportem do zdravotnických zařízení ošetřovali zraněné.

Policie ČR uzavřela oblast v místě nehody a ve spolupráci s Městskou policií Dobruška odkláněla dopravu. Policisté zajišťovali, aby do vymezeného prostoru nevstoupily nepovolané osoby. Hlídka policistů Obvodního oddělení Opočno, která k nehodě dorazila jako první, informovala operační středisko o situaci na místě, vymezovala prostor a do příjezdu prvních vozů hasičů a zdravotníků se pohybovala mezi zraněnými. Po příjezdu dopravní hlídky na místo začali policisté spolu s policisty ze Služby kriminální policie a vyšetřování fotografovat, dokumentovat a šetřit příčiny nehody. Zároveň hlídka opočenských policistů zajišťovala identifikaci zraněných osob. Na samotnou práci Policie ČR, která probíhá až poslední v pořadí všech zasahujících složek IZS však z časových důvodů bohužel nedošlo, a tak další postup alespoň okomentoval moderátor celé akce.

Vzhledem k tomu, že k nehodě došlo na rozhraní dvou okresů Královéhradeckého kraje, zasahovaly na místě složky integrovaného záchranného systému okresů Rychnov nad Kněžnou a Náchod.
Tématické cvičení, které proběhlo za velkého zájmu diváků i médií, splnilo svůj účel a bylo ukončeno v 11:30.
Fotogalerie z akce zde.
por. Mgr. Alena Kacálková
23. září 2009

vytisknout  e-mailem