Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nehlídaná kola ani zámek neochrání

NÁCHODSKO – Zloději si s lankovými zámky lehce poradí, často zbyde jen přestřižený drát 

kolo1.jpgIlustrační foto/Policie ČR
Krádeže jízdních kol eviduje policie prakticky neustále po celý rok. Když zloději neseberou kolo přímo ze stojanů před obchody, školami, stadiony či jinými institucemi v dobách, kdy se na bicyklech běžně jezdí, neváhají se pro ně vydat do koláren a sklepních kójí. Nezbývá nic jiného, než své jízdní prostředky nespouštět z dohledu anebo je velmi dobře zajistit opravdu kvalitním zámkem, ať už na kole samém nebo na místě, na kterém je uschováme
.
 
Na nehlídané parkoviště tak naposledy doplatila žákyně základní školy na Hronovsku i zákaznice supermarketu v Náchodě. Oběma jejich jízdní prostředek zmizel nevítanou rukou zloděje. Školačce uzmul zloděj bicykl přímo ze školního dvora během dopoledních hodin v pondělí 5. 10. 2015. Zákaznici supermarketu v podvečer toho samého dne zřejmě jiný poberta odcizil kolo z parkoviště před obchoďákem poblíž centra Náchoda.
 
Na místě pokaždé zbyl jen přeskřípnutý lankový zámek. Hmotné škody na odcizených kolech byly shodně vyčísleny na 10.000 korun. Je sice téměř jisté, že zloději tak velkou částku za prodej „horkého“ zboží nedostanou, ale výdělek mají zaručený. Kdežto okradené majitelky budou muset  opět sáhnout pro nákup nového kola do své či rodičovské kapsy.
 
Jak své jízdní kolo co nejlépe chránit před krádeží?
  • Při odstavení jízdního kola na ulici použijte vždy bezpečnostní zámek a snažte se kolo připoutat k pevnému bodu (bezpečnostní stojan, zábradlí, sloup). Jste-li ve společnosti dalších cyklistů, dávejte přednost fyzické přítomnosti někoho z vás u odstavených jízdních kol.
     
  • Jestliže ukládáte jízdní kolo ve společných prostorách domu, dbejte na uzavírání vstupních dveří domu a stálé uzamčení společných prostor i samotných kol. Pořiďte si společný bezpečnostní stojan nebo bezpečnostní systém pro zajištění jízdního kola. Obdobné zásady dodržujte při ukládání kol na balkonech, ve sklepích a sklepních kójích a nepodceňujte zabezpečení všech stavebních otvorů, zejména dveří a oken.
     
  • Zjistěte si, zda Policie ČR nebo obecní (městská) policie v místě vašeho bydliště neprovádí evidenci jízdních kol. Pokud ano, neváhejte a kolo si nechte zaevidovat. Neučiníte-li tak, minimálně si pro případ odcizení jízdního kola poznamenejte jeho výrobní číslo, barevné znamení, podle kterých byste mohli případně své kolo identifikovat.
Dojde-li přes veškerá bezpečnostní opatření ke krádeži vašeho kola, neprodleně vše ohlaste na nejbližší služebnu Policie ČR nebo na linku 158. Snížíte tak náskok pachatele a jeho šanci, že zůstane nevypátrán.
 
por. Mgr. Eva Prachařová
6. 10. 2015 v 14.00 hodin

 

vytisknout  e-mailem