Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Nedodržoval bezpečnostní přestávky

ŠUMPERK - Řídil nákladní vozidlo poté, co do záznamového zařízení digitálního tachografu vložil kartu jiného řidiče. 

Obvinění ze spáchání přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací čelí sedmadvacetiletý muž ze Šumperska. Ten měl podle kriminalistů v období od března do července letošního roku celkem v sedmatřiceti případech neoprávněně při služební jízdě vložit do záznamového zařízení digitálního tachografu nákladního vozidla kartu jiného řidiče, a to bez jeho vědomí či souhlasu. Následně sám na tuto kartu provedl jízdy, čímž došlo k neoprávněnému vložení dat o jízdě na cizí kartu řidiče. Poté opět vložil do záznamového zařízení svoji kartu, což mu umožnilo řídit vozidlo bez ohledu na celkovou dobu jízdy a dodržení bezpečnostních přestávek. Protiprávní jednání řidiče vyšlo najevo v průběhu silniční kontroly.

Za uvedené protiprávní jednání řidiči v případě prokázání viny a odsouzení hrozí až tříletý trest odnětí svobody, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Podle § 230 odst. 2, písm. d) trestního zákoníku se přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací dopustí ten, kdo získá přístup k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněně vloží data do počítačového systému nebo na nosič informací nebo učiní jiný zásah do programového nebo technického vybavení počítače nebo jiného technického zařízení pro zpracování dat.

V této souvislosti je třeba připomenout, že digitální tachograf je počítačovým systémem a karta řidiče je nosičem informací. Pokud řidič neoprávněně vloží kartu jiného řidiče do digitálního tachografu a na tuto vykoná jízdu, pak neoprávněně vloží data na nosič informací.

prap. Mgr. Jiřina Vybíhalová
28. listopadu 2017

vytisknout  e-mailem