Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Nedali si pokoj, dokud krádež neobjasnili

PROSTĚJOVSKO - Z nevyřešeného přestupku je nakonec vyřešený trestný čin. 

Začátkem července 2018 v té době neznámí pachatelé vnikli na pozemek u budoucí novostavby v obci na Prostějovsku. Z volně přístupné dílny odcizili vzduchovku značky Slavia s puškohledem, elektrický prodlužovací kabel na 380 voltů a přesně nezjištěné větší množství starých měděných elektrických kabelů. Věc pro podezření z přestupku proti majetku šetřili místně příslušní policisté obvodního oddělení Prostějov 2. Pachatele se jim dopadnout nepodařilo a věc byla v souladu se zákonem formálně odložena.

Přesto se policisté tohoto oddělení nevzdali a během následujících měsíců se snažili nasbírat střípky, které by je k pachateli dovedly. Jejich úsilí se vyplatilo a v uplynulých dnech se jim jako pachatele podařilo ustanovit tři muže ze stejné obce, ve které ke krádeži došlo. Prověřováním všech okolností policisté dále upřesnili i odcizené množství elektrických kabelů, ke kterému se poškozený majitel nedokázal blíže vyjádřit. Podezřelí kabely opálili a odevzdali do sběrny. Policistům se podařilo zadokumentovat, že mědi v kabelech bylo více než 40 kilogramů a její hodnota dosáhla bezmála 5 tisíc korun. Díky tomu byla celková výše škody způsobené krádeží vyčíslena na bezmála 10 tisíc korun. Proto byla celá věc překvalifikována na přečin krádež. Za ten podezřelým v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Podezřelí se ke krádeži pod tíhou shromážděného důkazního materiálu doznali. S výjimkou opálených kabelů se odcizené věci vrátily majiteli.

por. Mgr. František Kořínek

18. dubna 2019

vytisknout  e-mailem