Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Nechávat věci ve vozidlech se nevyplácí

OLOMOUC - Věci, ponechané ve vozidlech, rychle změnily majitele. 

Za uplynulé tři dny evidují olomoučtí policisté tři krádeže věcí z vozidel. K prvnímu případu došlo v pátek 1. 9. v dopoledních hodinách v Nákle. Někdo neznámý odcizil z pravděpodobně neuzamčeného vozidla Peugeot Expert notebook zn. Dell a obal od telefonu, v němž bylo 5 100 korun a platební karta. Majiteli tak způsobil škodu za předběžně 13 000 korun. Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Ve druhém případě se neznámý pachatel v sobotu 2. 9., v odpoledních hodinách vloupal do vozidla VW Caddy, které bylo zaparkované na parkovišti na ulici 17. listopadu v Olomouci. Rozbil na něm okno a z uzavřeného popelníku v palubní desce odcizil 5 000 korun. V tomto případě byla celková škoda předběžně vyčíslena na 8 000 korun. Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu krádež. 

Posledním vozidlem, které mělo nezvaného hosta, je vozidlo Citroën Xsara, které bylo zaparkované na ulici Helsinské v Olomouci, části Neředín. Někdo neznámý na něm rozbil okno a odcizil z něj sportovní tašku. Kromě oděvních svršků se v něm nacházela také peněženka s penězi (české i zahraniční měny), platební karta a osobní doklady. Celková škoda odcizením a  poškozením byla předběžně vyčíslena na téměř 8 200 korun. I v tomto případě policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Rada Policie ČR:

  • Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, tašky, batohy, či jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, doklady od vozidla či jiné osobní doklady, peněženky apod. 
  • Je-li to technicky možné, mějte při překládání z/do zavazadlového prostoru ostatní dveře od vozidla zabezpečeny.
  • Na parkovištích si všímejte osob, pohybujících se mezi zaparkovanými vozidly.
  • I zdánlivě bezcenná věc může pachatele nalákat. Pamatujte, auto není výloha!
  • V řadě případů může být škoda poškozením vyšší než škoda odcizením.

por. Mgr. Irena Urbánková

4. září 2017

vytisknout  e-mailem