Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nebojte se říkat NE

Policie ČR společně s operátorem O2 radí seniorům. 

U příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který každoročně připadá na první říjnový den, startuje Policie ČR společně s operátorem O2 celorepublikovou kampaň „Nebojte se říkat NE“ nad kterou převzal záštitu policejní prezident plk. Mgr. Tomáš Tuhý.

Podle policejních statistik se více než tisíc seniorů ročně stane obětí podvodníků, kteří vymýšlejí stále nové triky, jak zneužít důvěřivosti starších lidí. Na základě těchto alarmujících statistik jsme společně připravili osvětovou kampaň, která upozorňuje na nebezpečí spojené s návštěvami a telefonáty od neznámých osob a nabádá seniory k obezřetnosti.

Zákazníkům jmenované společnosti bude doporučováno, aby od neznámých osob vyžadovali identifikační kartu společnosti, pod jejímž názvem vystupují. Totožnost zástupců, kteří jednají jménem O2, je navíc možné ověřit na bezplatné lince 800 130 027. Terénní pracovníci O2 navíc nikdy nevybírají peníze v hotovosti, veškeré opravy a poskytované služby jsou případně součástí pravidelného měsíčního vyúčtování. Cílem kampaně je varovat před praktikami podvodníků, kteří často zneužívají důvěry seniorů a neoprávněně vystupují jako obchodní zástupci, technici nebo různí řemeslníci.

Kampaň pod záštitou O2 a Policie ČR se symbolickým názvem Nebojte se říkat NE je zaměřena především na seniory a jejich blízké. Základní doporučení lidé najdou na webu www.radimeseniorum.cz. V průběhu října dostanou všichni zákazníci O2 starší šedesáti let několik doporučení ve vyúčtování služeb. Následovat budou plakáty na telefonních budkách rozmístěných po celé České republice a samolepky s radami určené na domovní dveře, které budou postupně k dispozici na všech O2 prodejnách.

Mimo tuto aktivitu spouští Policejní prezidium ČR v měsíci říjnu i další aktivitu zaměřenou na seniory, a to rozhlasovou kampaň na všech stanicích Českého rozhlasu, kde formou krátkých spotů upozorňujeme na podvodné praktiky.

pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová
Koordinátorka prevence

vytisknout  e-mailem