Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Nebezpečí smyku, snížená viditelnost

PLZEŇSKÝ KRAJ - Všichni účastníci silničního provozu by proto měli být velmi obezřetní a plně se věnovat aktuální dopravní situaci.  

Podzimní měsíce s sebou přináší zhoršenou sjízdnost komunikací. Vlivem spadlého listí a vlhkosti se vozovka stává více kluzkou a zvyšuje se tím nebezpečí smyku. V ranních hodinách nebo v podvečer se také častěji  může tvořit mlha, která pro všechny účastníky silničního provozu představuje další možné riziko. Vjede-li motorista do úseku s mlhou, měl by okamžitě snížit rychlost, s ohledem na momentální dopravní situaci a vozidla jedoucí za ním. Rozhodně je i na místě, zvětšit vzdálenost s před jedoucím vozidlem. Nebezpečnou situaci pro řidiče vytváří mnohdy i znečištěná vozovka bahnem. Tato skutečnost je pro řidiče značně riziková, jelikož ji neočekává, a tudíž se na ni nemůže dostatečně připravit. Motoristům tak hrozí nebezpečí náhlého smyku a následná dopravní nehoda. Řidiči by neměli zapomínat ani na další povinnost vyplívající ze zákona o silničním provozu. Na pozemní komunikaci musí motoristé vjíždět s předem očištěným vozidlem. Jednoduše, auto nesmí znečišťovat vozovku. V případě, že řidič tuto povinnost poruší, hrozí mu bloková pokuta do dvou tisíc korun.
Nejenom řidič, ale každý účastník silničního provozu by se měli vždy plně věnovat aktuální dopravní situaci. I pro chodce totiž snížená viditelnost představuje určité nebezpečí. Zejména za soumraku a za svítání by měli být chodci zvlášť opatrní. I proto, že jsou jedněmi z nejzranitelnějších účastníků silničního provozu. Měli by proto dbát na to, aby při pohybu po komunikaci zvýšili svoji viditelnost. Při snížené viditelnosti by chodci měli nosit oblečení doplněné reflexními prvky, které ve světlech projíždějících vozidel výrazně září a tudíž jsou vidět.
Všichni účastníci silničního provozu by proto měli být velmi obezřetní a plně se věnovat aktuální dopravní situaci.
 
 
Statistiky dopravních nehod od ledna do září
Stav povrchu vozidla
2012
2013
Povrch suchý znečištěný (písek, prach, listí…)
14
27
Povrch mokrý
633
616
Bláto na pozemní komunikaci
3
3
Viditelnost
 
 
Ve dne, zhoršena viditelnost (svítání, soumrak)
52
35
Ve dne, zhoršena viditelnost vlivem povětrnostních podmínek
253
247
V noci, s veřejným osvětlením, zhoršené povětrnostní podmínky
32
48
V noci, bez veřejného osvětlení, zhoršené povětrnostní podmínky
53
52

por. Ivana Telekešová, DiS.
31. října 2013

vytisknout  e-mailem