Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Nebezpečí na internetu

Chraňte bezpečí svých dětí  

V dnešní době je pro většinu lidí naprostá samozřejmost využívání počítačů a internetu a to nejen kvůli práci, ale člověk se může na internetových stránkách dozvědět zajímavé informace či relaxovat. Nebezpečí číhá všude, tedy i na internetu. Obzvláště mladší ročníky dnes hojně navštěvují různé sociální sítě a toho bohužel využívají někteří podvodníci. Asi není dobré dětem používání internetu zakázat, ale rozhodně je potřeba je seznámit i s nebezpečími, se kterými se mohou díky moderní technologii setkat. Proto by nejen děti, ale i dospělí, měli vědět, že mají dodržovat určitá pravidla chování.
         V první řadě by měli rodiče, kteří mají doma menší ratolesti, umístit počítač do společné místnosti, aby občas mohli zkontrolovat, jaké stránky dítě navštěvuje. Určitě na internetu při surfování narazí potomek na informace, které nejsou pro jeho věk vhodné, a proto by se rodiče měli s dětmi domluvit, jaké stránky mohou navštěvovat a jaké ne. Potom je důležité, aby potomci věděli, jaké údaje mohou zveřejnit. Sociální sítě jsou určeny ke komunikování v prostředí internetu a uživatel si vždy musí vytvořit svůj profil. Před tím by si měl každý přečíst podmínky užívání, aby věděl, co odsouhlasil. Na profilu by neměl nikdo zveřejňovat své osobní údaje jako je adresa bydliště, číslo mobilního telefonu nebo věci, které by ostatní mohli nějakým způsobem zneužít. Nejlépe je vystupovat pod přezdívkou. Většina lidí si do profilu dává i svoji fotografii, ale pozor na to jaké fotky se tam ukládají. Je dobré si uvědomit, že jakmile jednou na internet vložíte data, velmi obtížně se odstraňují a v některých případech by mohlo dojít k jejich zneužití. Někdo by mohl založit profil a použít vaše fotky. Pokud jsou na fotkách i jiné osoby, měly by dát souhlas k zveřejnění. Někteří komunikaci podporují i webovými kamerami. S těmi je třeba zacházet velmi opatrně a děti by neměly kamery používat bez dozoru. Na profilu je možné nastavit si různé úrovně ochrany soukromí. Tím se může určovat, kdo bude mít přístup k údajům. Nastavení soukromí je dobré nepodceňovat. Samozřejmostí by mělo být také to, že přístupové heslo budeme držet v tajnosti. Rodiče by měli děti naučit komunikovat jen s osobami, které znají osobně. Měli by jim vysvětlit, že ne vždy je ta osoba, za koho se vydává. V případě, že jsou v některé skupině, kde komunikují s cizími lidmi, neměli by potomci sdělovat žádné osobní informace jako například kde bydlí, že jsou doma sami, jakou školu navštěvují nebo jim posílat svoje fotky. Všichni by měli mít na paměti, že s komunikací mohou přestat kdykoliv chtějí. Děti jsou důvěřivé a může se stát, že když je nějaká neznámá osoba po čase požádá o schůzku, toto pozvání přijmou. Rodiče by měli dětem vysvětlit, že taková setkání mohou být i nebezpečná. Bohužel většina rodičů často ani neví o tom, že se chce jejich dítě setkat s virtuálním kamarádem. Samozřejmě nemusí se stát nic hrozného, ale bohužel jsou známy i případy, kdy věc poté musela řešit policie. V případě, že by se někdo i přes varování rozhodl sejít s neznámou osobou, neměl by chodit sám a vždy by měla schůzka proběhnout na veřejně přístupném místě a přes den.
         Internet bezesporu přináší mnoho kladných věcí, jen je potřeba si uvědomit, že i zde se můžeme setkat s různými riziky, které mají často tragické následky. A na to je dobré nikdy nezapomínat.
 
3. března 2011
por. Bc. Martina Korandová

vytisknout  e-mailem