Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

(Ne)Možný únik z chudoby

Praha 23. srpna 2011 – Detektivové ÚOOZ obvinili z obchodování s lidmi a padělání dokladů skupinu Nigerijců, kteří měli být součástí zločinecké organizované skupiny.  

          Více než rok rozkrývali detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v rámci případu s krycím názvem „GAZELA“ sít pachatelů zvlášť závažného zločinu – obchodování s lidmi. Vzhledem k tomu, že podezřelé osoby vyvíjely své aktivity i v dalších evropských státech, spolupracovali detektivové při odhalování a dokumentování jejich trestné činnosti také se zahraničními kolegy.
 
Nabídka lepší budoucnosti
          Své „obchodní“ aktivity mělo šest osob (3 muži a 3 ženy ve věku od 25 do 44 let) nigerijské národnosti organizovat minimálně od poloviny roku 2009 až do současné doby nejen na území našeho státu ale i v dalších evropských zemích. Hlavou celé skupiny měla být podle detektivů sedmatřicetiletá žena, původem z Nigerie, trvale žijící v ČR.
          Předmětem ilegálního obchodu byly mladé ženy ve věku od 18 do 25 let, pocházející z Nigerie, kterým měli obvinění nabízet lepší budoucnost na starém kontinentu. Zájemkyním slibovali zařízení dokladů, cesty, pobytu i práce v takových oblastech jako je např. pohostinství či kadeřnictví. Vždy je ale ubezpečili, že se jedná o deklarovanou práci a v žádném případě nebudou muset provozovat prostituci.
 
Welcome to Europe
          Zvací dopisy a doklady měly mít na starosti dva partnerské páry ve věkovém rozmezí od jednatřiceti do devětatřiceti let, kdy jeden z těchto párů dlouhodobě pobýval na území Itálie a Rakouska. Podle dosavadních výsledků vyšetřování mělo na jejich základě následně z Nigerie konkrétně do České republiky ilegálně přicestovat minimálně pětadvacet mladých žen. Ty cestovaly buď na pozměněné či padělané cestovní doklady některého z členských států EU nebo tzv. „na podobu“, kdy jsou používány pravé cestovní doklady cizích osob.
 
Tvrdá realita
          Po příjezdu čekala tyto ženy místo zářivé budoucnosti krutá realita. Jejich dobrodějci, kteří jim slibovali pomoc z nouze, vyložili karty na stůl – dohodnutá práce není a vy nám tak musíte zaplatit to, co jsme do vás investovali. Nemalý dluh měl představovat náklady spojené s cestou, zajištění dokladů, stravy apod. Částka byla stanovena na neuvěřitelných 50 000 EURO a organizátoři cesty se domáhali zaplacení ihned. Takovou sumu pochopitelně ženy neměly a tak přišla na řadu „Varianta B“. 
          Ženám byly odebrány doklady a byly rozvezeny do nočních klubů na celém území ČR. V nich pak byly nuceny k poskytování sexuálních služeb jak za použití fyzického násilí, tak s využitím psychického nátlaku. Mladé ženy se prodávaly v nočních klubech především v příhraničních oblastech jižních, západních a severních Čech, ale také v Praze. Byly pod neustálým dozorem a veškeré vydělané peníze musely okamžitě odevzdávat.
          Aby tato skupina dostatečně maskovala svou trestnou činnost, vozili její členové ženy do azylových středisek, aby se zde zaregistrovaly a zažádaly o azyl za účelem legalizace pobytu v ČR. Poté je sem posílali jedenkrát měsíčně, aby si prodloužily vízum. Ačkoliv se tak jistě naskytl dostatek příležitostí k tomu, aby tyto ženy požádaly přítomné úředníky o pomoc, nikdy tak neučinily. Proč?
 
Všude přítomné voodoo
          Během vyšetřování tohoto případu vyšlo najevo, že většina žen musela před cestou do Evropy přísahat při voodoo rituálu, že o své cestě, pobytu v Evropě či o organizátorech akce nikdy nepromluví a zaplatí veškeré náklady. Při těchto obřadech musely údajně v řadě případů pít vlastní krev, nebo přísahat v rakvi v márnici na smrt své rodiny. 
          Zadržení tak mohli při své činnosti zneužívat fanatický strach obětí ze msty bohů. Vzhledem k zemi jejich původu, kde náboženství má velmi silný vliv na veškeré dění, to není žádným překvapením.
 
Důvěra se buduje obtížně
          Detektivům práci na případu komplikovala na jedné straně jazyková bariera - tlumočení do jazyků, které používali pachatelé i oběti. Jednalo se o občany Nigerijské federativní republiky, kde se hovoří několika desítkami různých jazyků a nářečí. Na druhé straně stál proti policistům i silný nepřítel, se kterým se velmi obtížně bojuje – hrozba černé magie. To vše udělalo z tohoto případu velmi citlivou kauzu, při jejímž vyšetřování museli detektivové postupovat skutečně krůček po krůčku a „našlapovat“ po špičkách, aby si získali důvěru obětí a mohli celou věc řádně zadokumentovat.
 
Konec? Rozhodně ne     
          Koncem června tohoto roku měli již detektivové k  dispozici dostatečné množství důkazního materiálu k tomu, aby mohli podezřelé osoby zadržet. Dvacátého června, v brzkých ranních hodinách, policisté zadrželi v pražských bytech jednu ženu a tři muže. Další dvě osoby (muže a ženu) zadrželi na základě Evropského zatýkacího rozkazu ve stejný okamžik zahraniční kolegové na území Itálie.
         Při následných domovních prohlídkách detektivové zajistili výpočetní techniku, pozměněné doklady a úřední doklady, které se vztahují k dokumentované trestné činnosti.
          Jedenatřicetiletá žena, zadržená v Itálii, je od včerejšího dne již v rukou justičních orgánů ČR. Její o čtyři roky starší partner je zatím stále ve vydávací vazbě.
          Tři osoby zadržené na území ČR byly vzaty rozhodnutím Okresního soudu v Českých Budějovicích do vazby a poslední osoba z celé skupiny bude vyšetřována na svobodě. Všechny zadržené osoby žijící na území našeho státu získaly povolení k pobytu díky uzavřeným fiktivním sňatkům.
          V případě prokázání viny hrozí obviněným za obchod s lidmi a padělání a pozměňování cestovních dokladů, jako členům organizované zločinecké skupiny, až patnáctileté tresty odnětí svobody. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích.  
 
Co k tomu dodat?
          K podobné trestné činnosti zločineckých skupin dochází podle informací detektivů ÚOOZ po celé Evropě. Hlavou těchto skupin jsou většinou ženy, označované jako „MAMA“. Ty řídí celou skupinu a mnohdy také spolupracují s šéfkami jiných skupin. Často si pak mezi sebou vyměňují dívky, s kterými obchodují. Tato zločinecká kooperace probíhá mnohdy i napříč několika státy západní Evropy, kde jsou tyto „MAMY“ trvale usídleny. Při odhalování a potírání této trestné činnosti je proto velmi důležitá mezinárodní spolupráce policejních a justičních orgánů.
          Na tomto případu detektivové ÚOOZ úzce spolupracovali s kolegy ze SIRENE a s kolegy ze zahraničí: Rakouska, Švýcarska a Itálie. Velmi důležitá byla i spolupráce se Zastupitelským úřadem České republiky v Abuji.

vytisknout  e-mailem