Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nelegálně držené zbraně zajištěny

Detektivové NCTEKKu zajistili na začátku roku 2024 rozsáhlý arzenál nelegálně držených střelných zbraní. Z jejich nelegálních úprav a následného prodeje byla obviněna jedna osoba. O obvinění dalších osob bude rozhodnuto po dokončení znaleckého zkoumání zajištěných střelných zbraní. 

Ve druhé polovině roku 2023 získali detektivové z odboru zbraní a nebezpečných materiálů NCTEKK informace směřující k nelegálnímu prodeji útočných pušek SA vz. 58 neznámým pachatelem. Následným prověřováním zjistili totožnost podezřelého, který ve své dobře vybavené dílně dlouhodobě reaktivoval dříve znehodnocené střelné zbraně do plně funkčního stavu tak, aby je mohl následně nabízet k prodeji.  V lednu 2024 zadrželi policisté pět osob, a to včetně hlavního podezřelého. Při domovních prohlídkách na různých místech v České republice se podařilo zajistit rozsáhlý arzenál nelegálně držených střelných zbraní.

Zajištěné zbraně zahrnovaly:
 
  • 44 kusů krátkých střelných zbraní
  • 26 kusů dlouhých střelných zbraní, včetně samočinných armádních zbraní, které jsou dle trestního zákoníku klasifikovány jako zbraně hromadně účinné
  • tlumiče hluku výstřelu
  • více než 5800 kusů střeliva
  • více než 80 hlavních částí zbraní připravených k jejich další reaktivaci
Hlavní podezřelý byl obviněn z trestného činu nedovoleného ozbrojování podle § 279 odst. 4 b trestního zákoníku a v případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v délce trvání od 2 do 8 let. O obvinění dalších osob z nelegálního opatřování a držení zbraní hromadně účinných, bude rozhodnuto po dokončení znaleckého zkoumání zajištěných střelných zbraní.
 
NCTEKK tímto vyzývá veřejnost, aby jakékoliv informace týkající se podezření na nedovolené ozbrojování, sdělovala Policii ČR, oznámením na kteroukoli služebnu PČR, linku 158 nebo přímo Národní centrále proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě na nkbt.info@pcr.cz.

kpt. Jakub Vinčálek
tiskový mluvčí PP ČR
17. dubna 2024
Odkazy do noveho okna

1 Foto (4)

1 Foto (4) 

Detailní náhled

2 Foto (3)

2 Foto (3) 

Detailní náhled

4 Foto (1)

4 Foto (1) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem