Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Návštěva papeže v České republice

Ve dnech 26. až 28. září se v České republice uskuteční státní a pastorační návštěva papeže Benedikta XVI. Návštěvu budou provázet bezpečnostní opatření zasahující území hl. města Prahy, Jihomoravského a Středočeského kraje. 

Pobyt budou provázet standardní bezpečnostní opatření odpovídající návštěvě hlavy státu. Zvýšená opatření jsou plánována zejména do míst konání bohoslužeb a na další místa, kde lze očekávat přítomnost velkého počtu osob. Mezi ně bude v neděli patřit letiště Brno – Tuřany a v pondělí město Stará Boleslav.  
 
Návštěvníkům obřadů nebude zakazováno, aby si s sebou vzali například nápoje nebo potraviny. V určitých sektorech budou ale osoby podrobovány prohlídce. Kontrolováno bude, zda u sebe nemají zbraň či jiné předměty, které by mohly být jako zbraň použity.
 
V souvislosti s bezpečnostními opatřeními a organizačním zajištěním je nutné počítat také s dopravními omezeními. Na území hlavního města se bude jednat zejména o krátkodobá regulační opatření související s průjezdem kolon a v době příletu a odletu papežské delegace také omezení v blízkosti letištních budov v Praze – Ruzyni. Zhruba na 2 hodiny bude v sobotu v poledních hodinách zcela uzavřena Karmelitská ulice mezi Malostranským náměstím a Újezdem. Tato uzavírka se dotkne také tramvajových linek, které budou odkláněny. V průběhu celé návštěvy bude běžnému provozu uzavřena také Voršilská ulice v blízkosti Národní třídy.
 
Ochranu papeže bude zajišťovat zhruba 300 policistů Útvaru ochrany ústavních činitelů ochranné služby.
 
Bližší údaje k rozsahu prováděných opatření v územní působnosti Krajského ředitelství policie.
 
kpt. Mgr. Veronika Benediktová

vytisknout  e-mailem