Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Návrh na obžalobu za krácení daní

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) v těchto dnech navrhli obžalovat osm osob, které měly při obchodech s pohonnými hmotami zkrátit DPH o cca 813 milionů korun. 

Podle našich závěrů došlo k rozkrytí sofistikované struktury vzájemně spolupracujících osob působících v určitém systému vzájemné podřízenosti a nadřízenosti, se stanovenými funkčními kompetencemi a dělbou činností, které měly neoprávněně krátit daňovou povinnost na dani z přidané hodnoty. Tyto osoby přes obchodní společnosti založené na tzv. bílé koně měly od léta 2010 do jara 2012 nakupovat pohonné hmoty ze Spolkové republiky Německo a Rakouska v režimu podmíněného osvobození od DPH. Následně mělo docházet k jejich prodeji koncovým odběratelům (již s DPH), ale vzniklá daňová povinnost již neměla být odvedena do státního rozpočtu.

Čtyři z osmi obviněných osob měly dále průběžně vyvádět finanční prostředky získané trestnou činností a to zejména výběrem hotovosti popř. převáděním na bankovní účty dalších spřízněných subjektů (včetně zahraničních), a to s cílem zastřít původ těchto financí.

Kriminalisté ÚOKFK v průběhu trestního řízení zajistili jako tzv. výnos z trestné činnosti 5 rodinných domů, 1 řadový dům s 3 byty, 2 byty a 2 stavební parcely s rozestavěnými domy v celkové hodnotě cca 100 milionů korun, několik automobilů (např. dva vozy značky Ferrari) v hodnotě cca 12 milionů korun a peněžní prostředky (v hotovosti či na bankovních účtech) v objemu cca 15 milionů korun. Ve Spolkové republice Německo došlo k zajištění letadla zn. Cirrus.

Všech osm osob je obviněno z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Čtyři z těchto osob jsou navíc obviněny z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti.

V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody od pěti do deseti let. Trestní stíhání všech osob je vedeno na svobodě.

Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby již byl předán na Vrchní státní zastupitelství v Praze.


pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
18. března 2016

vytisknout  e-mailem