Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Návrat do školních lavic

Tábor – Policisté dohlíží na bezpečnost dětí u přechodů pro chodce. 

Datum 1. září znamená, že se děti po prázdninách vrací zpět do školních lavic. Prvňáčky, ale i děti z nižších ročníků základní školy vedou první den rodiče, kteří dávají pozor, aby se jejich potomkům cestou nepřihodilo nic zlého. Policisté již tradičně dohlíží nejen tento den na jejich bezpečnost při cestě do školy. Svůj dohled vykonávají v průběhu celého školního roku vždy ráno od půl osmé do osmi hodin na vybraných přechodech pro chodce na celém Táborsku. 1. září trvá dozor výjimečně po celé dopoledne. Policisté žádají rodiče, aby své děti učili základním pravidlům chování v silničním provozu, zejména pak pravidla správného přecházení.
 
Kterými jsou: 
  • Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
  • Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní 3x se rozhlédni“vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi!
  • Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce! Absolutní přednost chodců neplatí. Jak řidiči, tak i chodci se mají v provozu chovat ohleduplně a dbát na bezpečnost svojí, ale i druhých.
  • Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla!
  • Chodec nemá nikdy přednost před automobily rychlé záchranné služby, policie a hasičů, pokud jedou s výstražným znamením, to znamená, pokud mají zapnuté majáky.
 
Znalost těchto základních pravidel stačí k tomu, aby se na silnicích nestávalo tolik neštěstí a rodinných tragédií. Rodiče jsou ti, kteří by měli dětem tyto vědomosti vštěpovat jako první již od útlého dětství, ale hlavně by jim měli být dobrým příkladem.
 
přechodpřechod
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
prap. Bc. Lenka Kozoňová taorpcr@mvcr.cz
1. září 2010

 

vytisknout  e-mailem